Seďa (ČSSD): Předvolební horečka ovlivňuje předvolební sliby

08.09.2016 6:31

Předvolební kampaň by měla být soubojem politických programů a myšlenek. A nikoliv soubojem peněz, počtu propagačních předmětů, koblihů a placené inzerce.

Seďa (ČSSD): Předvolební horečka ovlivňuje předvolební sliby
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Jako dlouholetý komunální politik i poslanec Parlamentu ČR chápu úsilí politiků, politických stran a hnutí v době předvolební. Prostě předvolební horečka je v plném proudu a ovlivňuje předvolební sliby. A protože nás čekají volby do krajských zastupitelstev, očekával bych méně populismu a více věcnosti. Tak jako bych očekával jasnou definici problémů kraje i návrhy konkrétních řešení. Namísto toho jsme obklopení tématy, které má řešit stát nebo obce a nikoliv krajská zastupitelstva.

Nevím, zda rozličné PR agentury spoléhají na ztrátu paměti většiny občanů či na opíjení voličů povětšinou planými sliby. Připomenu finančně náročnou a viditelnou reklamu Máme recept jedné nejmenované koalice, která, podobně jako brouk Pytlík má řešení na vše. Problémem ovšem je, že žádný recept, kromě těch na vaření, jsem nečetl. Ale zřejmě papír snese všechno.

Podobně jsou na tom populisté, které si oblíbili téma migrace a s tím i zajištění bezpečnosti, jako nosné téma pro krajské volby. Přitom právě stát má za základní povinnost zajišťovat bezpečnost země a svých občanů, což činí. Přesto propagandu a šíření dezinformací sledujeme každý den.

Nicméně někteří kandidáti jdou ještě dál a používají minimálně zavádějící rétoriku. Region nemá dálnice, změníme to. Napojíme ulici Průmyslovou na obchvat města. V prvém případě je to lež, protože za prvé dálnice ve Zlínském kraji je a za druhé ty nestaví kraj, ale stát. V případě druhém se jedná nikoliv o krajskou komunikaci, ale o komunikaci města Uherské Hradiště a je třeba se ptát, co v tom město a současná radniční koalice udělala. Ale těch nereálných předvolebních slibů je daleko více. Zřejmě však platí, že slibem nezarmoutíš.

Problematické jsou také sliby, u kterých není patrno, zda se při jejich plnění jedná o veřejný či osobní zájem. Souhlasím s tím, že každá politická strana má mít svůj politický program, kterým se odlišuje od svých politických konkurentů. Ale co dělat s těmi, kteří sice rozdávají koblihy či jiné pochutiny, ale o programu a prioritách se nikdo nedozví. Pak občan nemůže být překvapen, když se osobní zájem důmyslně skrývá za zájem veřejný a teprve po volbách se ukáže pravá tvář tohoto politického subjektu. Proto je důležité, aby si občan volič uměl zodpovědět otázku, komu ku prospěchu. Prostě proto, že těch zájmů je mnoho a v záplavě předvolebního boje je těžké rozlišovat.

Ano, předvolební horečka stoupá, nicméně je třeba si uvědomit, že teď budou volby každým rokem. A není pravdou, což často slyším, že není koho volit. Nabídka kandidátů je pestrá. Problém však vidím v předhánění se v populismu a ve slibech, které samosprávný celek splnit nemůže, i kdyby chtěl. To pak bude opět zklamaných voličů a zase naroste nedůvěra v politickou reprezentaci.

A jak je u nás zvykem, rozdíly se dělat nebudou a paušalizace politiky a politiků bude pokračovat. Prostě to chce více politické odpovědnosti, slušnosti a politického programu, který má recepty na každodenní problémy občanů i na řešení problémů obcí, krajů i celé České republiky.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.