Seďa (ČSSD): Prezident Miloš Zeman bude kandidovat

07.02.2017 9:10

Je škoda, že pan prezident Zeman již mnoho let podkopává levicovou sociální demokracii, kterou po mnoho let vedl.

Seďa (ČSSD): Prezident Miloš Zeman bude kandidovat
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Nevím, zda sázkové kanceláře již vypsaly kurz na rozhodnutí prezidenta, zda bude či nebude kandidovat. Já osobně bych žádný takový tip nevypisoval, protože z politického pohledu  je jasné, že pan prezident Miloš Zeman kandidovat bude. Jak jsme se dozvěděli z rozhovoru pro Týden v politice, jeho sedm nejbližších spolupracovníků mu to doporučilo. Jakby ne, když z toho mají svůj osobní prospěch a vliv, který rozhodně nechtějí ztratit.

Také je zajímavé, i když to pan prezident popřel, že oznámení o kandidatuře, má být 10.3. , tedy v den, kdy začíná sjezd ČSSD a kdy se bude volit nové vedení strany. Opět zjevně náhoda, i když já na takové náhody nevěřím. Spíše jsem přesvědčen, že to má být další šťouchanec do strany, kterou pan prezident opustil. Zřejmě se předpokládá, že jeho stoupenci a spojenci téma prezidentské volby využijí jako beranidlo vůči jednotě strany navenek. Vždyť není téměř dne, aby prezident či prezidentovi muži nekritizovali současné vedení ČSSD, zejména pak jeho předsedu  B.Sobotku.

Mohu rozumět tomu, že se nezapomíná a že panu prezidentovi nezbylo po lánské schůzce jiné, řešení, než předsedu a vítěze voleb z roku 2013 jmenovat premiérem. To ovšem neznamená, že jej to nemrzí a že stále netahá za nitky sympatizantů opozice uvnitř sociální demokracie. O čemž svědčí i přátelství s J.Zimolou , lánským to pučistou či podpora  jeho  Jihočeské organizaci ČSSD, která jako jediná  nenominovala  B.Sobotku na předsedu strany. Pouze slepý nemůže vidět toto spojenectví.

Ano a pan prezident potvrzuje, že nemá právo ovlivňovat názory delegátů. Otázkou je, proč tak veřejně činí. Přece nemůže vědět, jak by dopadlo tajné hlasování o nominacích. A kde bere pan prezident své přesvědčení, že by byly přesnější informace o rozložení sil uvnitř ČSSD. Je třeba se ptát, kterých že to sil. Prozatím nevím o tom, že by někdo kandidoval na předsedu strany proti tomu současnému.  Nebo snad pan prezident ví něco, co sociálním demokratům zůstává utajeno.

Pan prezident Miloš Zeman bude kandidovat a to z několika ryze osobních důvodů. Tím prvním může být nedokonaná pomsta vůči současnému předsedovi ČSSD. Je nutno si totiž uvědomit, že prezidentská  kampaň  bude probíhat souběžně s kampaní do poslanecké sněmovny a jedním z nastolených témat bude podpora či nepodpora sociální demokracie právě prezidentu Zemanovi. Tím druhým může být pragmatická spolupráce mezi Hradem a předsedou hnutí ANO 2011, která se projevuje stále častěji.  A M.Zeman bude ten, kdo bude jmenovat předsedu vlády a vládu samotnou.

Tím třetím důvodem může být možný návrat M.Zemana do lůna sociální demokracie, což si přejí nejen jeho příznivci, ale jsem přesvědčen, že i on sám. Pouze se čeká na vhodnou příležitost, aby měl pan prezident svoji hradní stranu, když jeho projekt s SPOZ  nevyšel. A to navzdory silné podpoře právě pana prezidenta.  Ale je také možné, že pan prezident pouze chytře využívá oponenty současného vedení ČSSD k tomu, aby sociální demokraty znovu rozložil a pokořil. Osobně mi to je líto, protože to, co strana v současné době nejvíce potřebuje, je její jednota a aktivita navenek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.