Seďa (ČSSD): Problematika životního prostředí se dotýká každého občana města

09.07.2014 10:26

Spokojenost každého občana je daná nejen uspokojením ze zaměstnání, odpovídajícím bydlením, kvalitními a dostupnými veřejnými službami či dostatečnou nabídkou volno časových aktivit. Ale velmi důležitou hodnotou je kvalita životního prostředí.

Seďa (ČSSD): Problematika životního prostředí se dotýká každého občana města
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Nicméně řadu pozitivních opatření ke zlepšení životního prostředí lze zajistit vlastními silami nebo za pomocí dotací ze státního rozpočtu či evropských fondů. Jednou z důležitých opatření je zlepšení dostupnosti MHD v jednotlivých částech města a její uzpůsobení potřebám našich občanů. Zvyšování parkovacích ploch je sice důležité, ale znečištění ovzduší dlouhodobě nezabrání. Proto je třeba ve spolupráci s ČSAD Uherské Hradiště podpořit dopravní linky v době pracovního volna a svátků. A z pohledu podpory rodin s dětmi či našich seniorů je to úkol velmi potřebný a nezbytný.

Dalším z bodů, kterými lze výrazně zlepšit životní prostředí je postupná výsadba zeleně při revitalizacích veřejných prostranství. Rozumím tomu, že beton a dlažba si nevyžádá větší náklady na údržbu, ale zeleň je důležitá z mnoha důvodů. A to nejen z estetických či zdravotních. Proto vyváženost historického rázu města musí jít ruku v ruce s výsadbou nových parčíků či stromořadí. Nedílnou součástí kvality života je i čistota ve městě. Tady máme také co dohánět z pohledu srovnání s našimi partnerskými městy.

Město Uherské Hradiště se může pyšnit krásnou řekou Moravou, kterou však ne dostatečně využívá. Mám teď na mysli provázanost řeky s obyvateli města, ať již v rámci zástavby na pravém břehu Moravy či další aktivity spojené s touto významnou přírodní dominantou města. Obdobně je tomu z pohledu vztahu města ke slepým ramenům této řeky. Nejen Mařatské, ale i Kobylica či vyžadují revitalizaci v souladu s nejnovějšími trendy ochrany životního prostředí. Když to jde v sousedním Starém Městě, tak to musí jít i u nás.

Oblast bývalého vojenského cvičiště Rochus, nyní pod správou Parku Rochus o.p.s. si vyžaduje zvláštní péči. A to nejen z pohledu ochrany přírody NATURA 2000, ale také z možností rozvoje cestovního ruchu. Osobně jsem docela skeptický vůči velkým stavebním úpravám, které se v dané lokalitě chystají. Jsem spíše pro zachování tohoto cenného přírodního prostředí pro aktivní i pasivní odpočinek občanů města, pro rozvíjení pozitivního vztahu dětí a mládeže vůči přírodě a životnímu prostředí. Několik vhodně rozmístěných historických chalup je jistě něco jiného, než budování finančně náročného skanzenu.

V roce 1150 let příchodu slovanských věrozvěstů  sv.Cyrila a Metoděje na Moravu ožila možnost zvelebení a zatraktivnění Sadské výšiny. Nicméně jak samotný projekt, tak jeho realizace nemá s realitou mnoho společného. Podle mého názoru právě místa z dob Velké Moravy mohou přilákat nové návštěvníky. Proto je nutno podpořit smysluplné a finančně méně náročné projekty a programy, a to v součinnosti s dalšími význačnými lokalitami z dané doby. Komplexní přístup ve spolupráci s městem Staré Město a obcemi Velehrad a Modrá může přinést tolik potřebný efekt v rozvoji cestovního ruchu v našem městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě