Seďa (ČSSD): Prostota ducha či politické pokrytectví

21.09.2014 8:26

S blížícími se volbami roste napětí a nervozita uvnitř politických stran, hnutí či kandidujících jednotlivců. Představitelé ODS a TOP 09 se nyní tváří, že tu vlastně sedm let nevládli, že tu spoušť, kterou tady zanechali současné vládě, nevidí či nechtějí vidět. Sice se stále hlásí k pravicovým myšlenkám či konzervatismu, ale reálně se blíží populismu či až k demagogii. Kdyby to byla pouze parlamentní opoziční rétorika, lze ji i pochopit. Ale pokud stejnou politiku dělají i ti komunální politici, kteří vládnou jednotlivým radnicím, pak to nebude jen tak. Zřejmě jde o hodně.

Seďa (ČSSD): Prostota ducha či politické pokrytectví
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Kdo sledoval nedávný kongres ODS, kde zaznělo mnoho slov o nové občanské straně, nevěřil svým očím a uším. Občanští demokraté jsou zpět, jsme silní, jednotní a víme, co nabízíme a co chceme, hřímal jejich předseda. Odvolával se přitom na slova T.Bati st. „Všechno, co chceš, můžeš.“ Když se podívám na mnohá předchozí politická rozhodnutí pravicových politiků a je opravdu jedno zda v parlamentu či na komunální úrovni, pak se těmito slovy opravdu řídili. A to přesto, že slovutný pan Baťa to myslel úplně jinak. Podle předsedy ODS P.Fialy stačí nebát se a chtít. Opravdu nevím, jak to pan předseda myslel a raději nechci ani domyslet. Přesto si dovolím všem pravicovým politikům připomenout motto prvního prezidenta T.G.Masaryka: „Nebát se a nekrást“. Občan si jistě uvědomí, co důležitého scházelo v projevu občanských demokratů při jejich restartu.

Dnes se člověk ani nediví, že občané namísto klasických a zavedených politických stran dávají přednost netransparentním a nečitelným politickým hnutím. Pokud totiž neexistuje politická sebereflexe za dříve prosazovanou politiku, pak se jedná buď o prostotu ducha či politické pokrytectví. Oboje umí naši občané k nelibosti politiků rozpoznat a podle toho také reagují. Problémem ovšem je, že při svém rozhodování občané moc nerozlišují, kteří že to politici schvalovali ten či onen zákon. Toho dnes využívá pravicová opozice v předvolebním boji.

Připomenu návrhy na snížení DPH, když v minulosti tuto sazbu pravicové vlády výrazně zvýšily či kritiku sociální politiky v době, kdy se lidé vlivem pravicových sociálních reforem dostali do těžkých životních situací. Dnes tuto nespravedlnost a nehospodárnost dává vláda pod vedením ČSSD do pořádku. Přesto je opět kritizována za to, že nešetří na těch, kterým ODS a TOP 09 rukou společnou a nerozdílnou vzala životní jistoty, třetinu valorizací důchodů či sociální podporu.

Ano, politici se dnes předhánějí ve svých slibech, co všechno udělají pro blaho občanů. Vždyť slibem nezarmoutíš. Přesto selský rozum říká, že je nutno věřit těm, kteří své sliby plní. Proto je důležité podpořit sociální demokraty, kteří svoji vládní odpovědnost myslí opravdu vážně, zejména při plnění svého politického programu a programového prohlášení vlády. A tuto zodpovědnost hodlají přesunout i na komunální úroveň ve prospěch svých spoluobčanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině