Seďa (ČSSD): Rok 2016 - využijeme či nevyužijeme příležitosti pro rozvoj města

02.01.2016 8:36

Se zájmem jsem si přečetl rozhovor se starostou města Uherské Hradiště, popisující změny, které se udály v roce 2015 a plánované investice na rok 2016.

Seďa (ČSSD): Rok 2016 - využijeme či nevyužijeme příležitosti pro rozvoj města
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

V řadě věcí mohu s panem starostou souhlasit, protože opravdu chceme, aby se v našem městě dobře žilo. Nicméně na řadu investičních akcí máme trochu jiný pohled, zejména s ohledem na budoucí rozvoj města.

Základním problémem, který dlouhodobě kritizujeme, je rezignace současného i minulého vedení města, na investiční akce, které lze provést pouze s dotací z evropských fondů a které se stanou páteřními akcemi pro zlepšení života v našem městě. Je nutno si uvědomit, že již běží poslední období evropských dotací, které končí v roce 2020. A naše město poněkud zaspalo, respektive v dlouhodobém výhledu neplánuje větší investice, které dále popíšu.

Předně se jedná o dopravní stavby, které by odlehčily dopravním zácpám ve městě. Dlouho se hovoří o novém přemostění řeky Moravy v Jarošově s obchvatovou komunikací po pravé straně řeky. To by umožnilo odlehčit dopravě v centru města, zajistit protipovodňové opatření a zároveň by rozšířilo možnosti výstavby na pravém břehu řeky Moravy.

Neméně důležitou a z pohledu budoucí zástavby nemocničního areálu nutnou investicí je napojení ulice Průmyslové na obchvat města. Tato páteřní komunikace spolu z dořešením dopravní i další infrastruktury se stane podmínkou pro bytovou zástavbu v tomto areálu. A je zřejmé, že investice v mnoha set milionech korunách nebude moci být realizovaná bez dotací. Ať již z evropských fondů či ze státního rozpočtu.

Je pět minut po dvanácté, aby se vedení města konečně rozhýbalo

Tyto pro nás prioritní akce mají za cíl zajistit nejen budoucí rozvoj města, snížit dopravní zatížení a zlepšit kvalitu života, ale zároveň mohou vyřešit řadu problémů, jako je nedostatek bytů pro mladá manželství, nedostatek domů a služeb pro seniory či omezené plochy pro výstavbu rodinných domů. Proto takový důraz na tyto prioritní akce, se kterými město v rozpočtovém výhledu do roku 2020 vůbec nepočítá. Je pět minut po dvanácté, aby se současné vedení města konečně rozhýbalo a připravilo projekty k čerpání evropských dotací.

Některé plánované investice hold musejí posečkat, protože ty lze v budoucnu provést i bez tolik potřebných dotací. A také je třeba si uvědomit, že každá investice si vyžádá další provozní náklady a budoucí výdaje spojené s údržbou, opravami a modernizací.

Město Uherské Hradiště je slováckou metropolí s vysokou přidanou hodnotou, jak kulturní, tak společenskou. Nicméně žijeme v době, kdy je třeba zajistit městu dlouhodobou prosperitu tím, že zastavíme pokles i stárnutí obyvatel města. K tomu slouží aktivní politika, která podpoří mladé rodiny s dětmi a která udrží mladé a kvalifikované lidi v našem regionu. Je třeba také počítat se zvýšenými nároky na zdravotní a sociální služby pro naše seniory.

Musíme si uvědomit, že bez pracovních příležitostí a možnosti přijatelného bydlení dlouhodobě neudržíme kvalitu života a nezlepšíme kulturní a sportovní vyžití ve městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce