Seďa (ČSSD): Sorry jako a ti druzí

17.02.2017 5:31

A.Babiš se stal v posledních letech fenoménem české politiky. Přitom jeho minulost i přítomnost nabádá k opatrnosti a k přemýšlení.

Seďa (ČSSD): Sorry jako a ti druzí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Často přemýšlím, jak to ten A.Babiš dělá, že má stále vysokou podporu voličů. Přitom má své průšvihy, dělá vesměs pravicovou politiku a často si přivlastňuje výsledky práce těch druhých. Možná, že je to setrvačnost voličské přízně, možná jeho tvář dobráka se srdcem dravce je obdivovaná či lidé stále čekají na svého mesiáše, který ty proradné politiky konečně vymete od jejich koryt. Ať je to tak či onak Sorry jako se svým americkým PR týmem a se svými soukromými sdělovacími prostředky válcuje současnou českou politickou setninu. A možná, že brzy bude válcovat i demokracii.

Říká se, že člověk je svého štěstí strůjce a je opravdu na každém občanu, aby se správně rozhodl. Zejména z pohledu hájení svých zájmů a nikoliv zájmu podnikatelského impéria zvoucího Agrofert. Když slyším z úst ministra financí, který je mimochodem každý den ve střetu zájmu, tu že vítězí české Palermo , tu že zatočí s těmi politickými korupčníky či zavede pořádek jako ve své firmě, nedá mi  to, občas si zalistovat v knížce Babiš, příběh oligarchy od Tomáše Perglera. A musím přiznat, že je to velmi zajímavé počtení, ukazující na velký apetit pana podnikatele, Sorry jako dnes politika.

A.Bbaiš se zůčastnil budování kapitalismu bez přívlastků se vším všudy, co k tomu tehdy patřilo a především tedy ostrými lokty. A to za pomocí svých velmi úzkých kontaktů na tehdejší politické špičky, které dnes nemůže ani cítit. Přestože jeho hnutí nemá žádný ucelený politický program, sám A.Bbaiš se pasuje do role úspěšného podnikatele, pravičáka, který přece ví jak na to. Zároveň velmi umně využívá sociální agendu k tomu, aby zmátl širokou veřejnost. Ale přece nikdo nemůže vážně věřit, že miliardáři jde o obyčejné zaměstnance , seniory či rodiny s dětmi. A pokud stále ještě někdo tomu věří, pak by se měl konečně z tohoto bláznivého snu probudit.

Oligarchizace a mediokracie české politiky ukazuje, jak je naše demokracie křehká a jak lze velmi snadno zmást širokou veřejnost. Přitom politika provazovaná A.Babišem a jeho blízkými spoluzaměstnanci, přinese pouze nedemokratické a autoritářské metody rozhodování. Dnes je to markantně vidět toliko v politickém hnutí ANO 2011 a na ministerstvu financí. Příště to může být ve vládě, v poslanecké sněmovně či v celém Parlamentu. Politika Sorry jako je jen odvar toho, co může následovat. Ano, každý člověk je svého štěstí strůjce. Ale často dlouho trvá, než si to uvědomí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…