Seďa (ČSSD): Současná situace v obci Podolí se dala očekávat

25.11.2016 9:17

Situace v obci Podolí na uherskohradišťsku je opravdu tristní. Po odstoupení členů zastupitelstva se stále čeká na ustavení správce obce a na vyhlášení nových voleb. Pomyslného Černého Petra drží v rukou Zlínský kraj.

Seďa (ČSSD): Současná situace v obci Podolí se dala očekávat
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Když jsem se účastnil veřejné besedy s občany Podolí, kterou organizoval pan senátor I.Valenta, jasně a zřetelně jsem všechny přítomné varoval, aby odlišovali skutečnost, kdože hájí zájem veřejný a kdo zájem osobní. Zároveň jsem varoval před přílišným tlakem na zvolené členy zastupitelstva obce, protože pak může dojít k situaci, že je obec paralyzována. Již tehdy jsem obě znesvářené skupiny v zastupitelstvu obce nabádal k zodpovědnosti a k dohodě. A pokud tato dohoda možná nebude, pak k dohodě nad vypsáním předčasných voleb. Situace se však vinou aktivit některých politiků v rámci předvolební kampaně do krajského zastupitelstva vyhrotila, nehledě na aktivitu občanské iniciativy Veselé Podolí. Kdybych byl škodolibý, tak bych tuto iniciativu nazval Smutné Podolí, protože dnešní situace jde v neprospěch všech občanů obce, ať již těch „aktivních“ či těch „mlčících“.

Po vzdání se mandátu zastupitelů i jejich náhradníků za Alternativu pro Podolí zůstalo v zastupitelstvu obce pět „nechtěných“ zastupitelů, včetně starosty a místostarosty. Ti se sice snažili plnit své úkoly, nicméně tato situace v půli funkčního období nebyla dlouhodobě udržitelná a bylo jen otázkou času, aby některý další zastupitel se funkce vzdal. Prostě obrovský psychologický nátlak organizátorů protestů a nezodpovědnost těch zastupitelů, kteří rezignovali na politická vyjednávání a na svoji přísahu voličům, způsobili, že se obec nachází v právním vakuu a že doposud nebyl ustaven správce. A také nebyl vypsán termín nových voleb, což oddaluje řešení, které by vrátilo rozhodování opět do rukou voličů.

Já jsem osobně již 9.11. intervenoval u pana ministra vnitra, aby správce dosadil do obce v co nejkratším termínu. Problém však leží na současném vedení Krajského úřadu ve Zlíně, který má potvrdil rezignaci zastupitelů, důvody pro vypsání nových voleb a důvody pro ustavení správce v obci. Nicméně se pokusím opětovně o intervenci na ministerstvu vnitra a jsem vždy připraven všemožně pomoci občanům. Ano, souhlasím s názorem, že celá záležitost trvá i na můj vkus příliš dlouho, ale ani po ustavení správce nebude obec žít běžným životem. Protože správce bude do nových voleb zajišťovat pouze provozní a urgentní záležitosti obce. Nebude však zajišťovat potřebné investice k rozvoji obce, žádosti o dotace či další agendu, která přísluší pouze voleným zastupitelům dle zákona o obcích.Převzato z profilu.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.