Seďa (ČSSD): Společný seminář Speciální skupiny pro Středomoří a Střední Východ

08.10.2014 9:43

Společný seminář Speciální skupiny pro Středomoří a Střední Východ a Podvýboru pro demokratické vládnutí PS NATO se uskutečnil ve dnech 2. až 4.10. 2014 v italské Katanii. Na zahájení a při otevření semináře promluvili mimo jiné starosta města E.Bian.

Seďa (ČSSD): Společný seminář Speciální skupiny pro Středomoří a Střední Východ
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

V první sekci nazvané Konsolidace Libye, vystoupil A.Varvelli z ISPI (International Politoval Studies) na téma posledního vývoje v této zemi a paní F.Gaub z EU s otázkami, kde se nachází Libye a volby bezpečnostní politiky. V sekci druhé s názvem Evoluční pohyb jihadistů v regionu MENA hovořil M.Minniti z Národního úřadu bezpečnosti v souvislosti s lokální a globální bezpečností v regionu a R.Redaelli, ředitel CRISSMA (výzkumné centrum pro Středozemí a Střední Východ). Ten hovořil o vývoji a trendech v regionu MENA.

V odpolední sekci na téma Italská perspektiva migrace ve Středozemí se hovořilo o vývoji a současné situaci utečenců, o organizaci humanitární pomoci uprchlíkům a o operaci Mare Nostrum. Vystoupili admirál G.De Giorgi, velitel italských námořních sil a A.Alfano, ministr vnitra Itálie. Zároveň přednesla svoji presentaci L.Boldrini, předsedkyně poslanecké sněmovny italského parlamentu. V porovnání s rokem 2012 se například migrace v roce 2013 zvýšila o 224 procent. V poslední čtvrté sekci s názvem Regionální perspektivy migrace ve Středomoří hovořil P.Fargues, profesor centra migrační politiky EU a G.Vourekas, ředitel FRONTEX, na téma změn migrace, záchranných operací, humanitární podpory a spolupráce v rámci regionu i EU.

V pátek 3.10. byl zahájen seminář sekcí pátou na téma Geopolitická krize v Sýrii a v Iráku, se zaměřením na poslední vývoj v rámci ofenzívy Islámského státu a mezinárodního úsilí na jeho potlačení. Irák požádal o mezinárodní pomoc v boji proti terorismu, protože není schopen zajistit bezpečnostní stabilitu země. Ta je důležitá i pro politickou stabilitu a zajištění potřebné životní úrovně obyvatelstva. Pro jihadisty představuje IS nisitele nových změn. Pokud totiž nefunguje stát a jeho instituce, a to je případ obou zemí, pak přichází „náhradní“ řešení. A tím je pro mnohé obyvatele a podporovatele právě Islámský stát.

B.Seener z RUSI (Royal United Services Institute), Dr.F.Gerges z mezinárodních studií z Emirátů a A.M.Ali, zástupce předsedy Rady representantů z Iráku, referovali o současném stavu, vývoji od Arabského jara po dnešní krvavou současnost. Snaha IS o chalífát, jako národní stát všech věrných a věřících, je založen na ideologii islánu a shárii. Nyní existuje společná odpovědnost napadených a nestabilních zemí a jejich sousedů podílet se na válce s IS a na bezpečnostní stabilitě Sýrie a Iráku.

Šestá sekce pokračovala na téma Humanitární a ekonomické souvislosti války v Sýrii, se zaměřením na životní úroveň, migraci, hospodářský pokles a na chudobu v této zemi. R.Schilling z UNHCR hovořil na téma podpory syrským uprchlíkům a T.Yousef na téma ekonomiky a vlivu války a krize na celý region. Tento výkonný úředník z Kataru zmínil dopady bezpečnostní krize zejména na sousední státy. Zároveň proběhla prezentace GSM zprávy P.ALLIM NA TÉMA Krize syrských uprchlíků a vliv na region. V sedmé sekci na téma Zahraniční bojovníci v Sýrii a sdílení změn hovořil L.Vidino o vlivu návratu těchto bojovníků IS zpět do zemí EU a do evropských  zemí. C.Neri, ředitel italského institutu strategických studií mluvil o zahraničních bojovnících, kteří se vracejí do zemí MENA regionu. Oba dva přednášející vyslovili velké nebezpečí plynoucí s možných destabilizačních trendů a akcí v těchto zemích.

Poslední sekce se věnovala konfliktu Izrael – Palestina, zejména v pohledu bezpečnostní krize v pásmu Gaza. Dr.L.Seurat z CERI (Centre for International Studies and Research) hovořil o souvislostech války v Gaze na politickou a bezpečnostní situaci v regionu a M.Toaldo, z politických studií pro Střední Východ a Severní Afriku z EK hovořil o vývoji k možnému palestinskému státu a o souvislostech s jeho vznikem. Na závěr semináře vystoupili A.Manciulli, předseda Italské delegace do PS NATO, R.Pinotti, ministryně obrany Itálie a A.R.Alaboyun, předseda Speciální skupiny pro Středomoří a Střední Východ.

Seminář byl výrazně zastoupen parlamentarismy ze zemí SAHELU a Středního Východu, kteří se zapojili do bohaté diskuse, která probíhala po každé sekci zvlášť. Ukazuje se, že bezpečnostní situace v těchto regionech je spjatá s politickou a hospodářskou situací a že je nutná mezinárodní spolupráce a pomoc, jak nebezpečí plynoucí z IS a z dalších teroristických organizací potlačit. Velmi aktivně vystupovali zástupci Turecka a Itálie, kterých se týká vlna uprchlíků nejvíce. Turecko je zároveň přímo ohroženo útoky IS ozbrojených jednotek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny