Seďa (ČSSD): Střet zájmu je od samého počátku, ale lidem to zřejmě nevadí

31.03.2014 8:18

Přestřelka mezi předsedou vlády a jeho prvním místopředsedou kolem střetu zájmu se dala očekávat a určitě nebude poslední roztržkou. Ono to totiž není nic nového, protože střet zájmu u A. Babiše je od jeho vstupu do vrcholné politiky.

Seďa (ČSSD): Střet zájmu je od samého počátku, ale lidem to zřejmě nevadí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Lidem to ale zřejmě nevadí, protože jinak by jeho hnutí nemělo tak vysoké preference a sám ministr financí by nebyl nejpopulárnějším politikem v zemi. Přesto má pan premiér B.Sobotka pravdu, když říká, že si má A.Babiš vybrat. Buď bude dělat politiku nebo byznys.

A na věci nic nemění skutečnost, že první místopředseda vlády je pouze akcionářem Agrofertu, protože jako významný člen vlády spolurozhoduje o podmínkách podnikání a jako ministr financí dokonce řadu těchto podmínek navrhuje. Opozice má takto stále nabito a je jen otázkou času, kdy opět spustí kanonádu. To, že se tento problém dostal až na půdu Evropského parlamentu, se dalo taktéž očekávat. Vždyť i jednotlivé firmy koncernu Agrofert buď již pobírají dotace nebo o ně budou žádat. Střet zájmu je i v tom, že jako ministr financí je zodpovědný za kontrolu správného čerpání evropských dotací, a to opravdu není málo.

Mohu pochopit, když na kritiku premiéra reaguje pan ministr podrážděně. Protože i on si je dobře vědom tohoto nikdy nekončícího problému. Problému, který bude zatěžovat vládní koalici. Vlažný postoj novinářské obce vůči každodennímu střetu zájmu A.Babiše je pochopitelný. Vždyť jeho impérium vlastní řadu médií a jeho vliv bude pouze narůstat.  Ovšem nemohu pochopit nejednoznačný postoj Transparency International, který to vlastně za skutečný střet zájmu ani nepovažuje. Ne nadarmo zřejmě existuje úzká spolupráce této organizace s vrcholnými představiteli ANO 2011. Protože kdyby se totéž stalo jinému členu vlády, pak by nastal takový mediální tanec, který by vyústil až k demisi či odvolání politika.

Předseda hnutí ANO 2011 zřejmě spoléhá na skutečnost, že bez něj nemůže být žádná většinová vládní koalice a že předčasné volby v době vysokých preferencí tohoto hnutí nikdo nevyvolá. Ale první místopředseda vlády by si měl zejména uvědomit svoji spoluodpovědnost za činnost vlády a plnění jejího programového prohlášení. A také za dobré renomé vlády v očích široké veřejnosti i zahraničních partnerů. Ale souhlasím s názorem, že tento problém je hlavně problémem samotného A.Babiše a  hnutí ANO. Protože pouze čas ukáže, zda tento trvalý střet zájmu mu bude veřejnost neustále tolerovat anebo se později projeví v poklesu popularity. A to nejen pana ministra, ale i samotného hnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.