Seďa (ČSSD): Svatba z rozumu nebo hlava do oprátky

25.04.2018 14:30

Dnešek by měl rozhodnout, zda po půl roce od voleb vznikne v průběhu týdnů vláda s důvěrou. Nevím, ale jak se ukazuje, čas nahrává apatii občanů.

Seďa (ČSSD): Svatba z rozumu nebo hlava do oprátky
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Ať již dnes dopadne jednání o možné koaliční vládě mezi ANO 2011 a ČSSD jakkoliv, stále je otázkou, zda toto vládní angažmá sociální demokracie bude pro ni svatbou z rozumu či naopak vložením hlavy do politické oprátky. Souhlasím, že volební výsledek ČSSD byl tristní a že pro stabilizaci strany by byla vhodnější opozice. Na straně druhé pomyslná žlutá karta od voličů může bez dostatečné aktivity strany navenek znamenat politické zapomnění.

ČSSD má pozitivní i negativní zkušenosti z koaličního vládnutí, nicméně chápe, že bez vlády se politický program velmi těžko prosazuje. A také, že zemi se daří dobře a bylo by nezodpovědné, aby se ekonomická situace zkomplikovala a aby Česká republika neměla stabilní vládu s důvěrou. Zároveň jako demokratická strana nechce připustit, aby vláda byla vydíratelná extremisty, ať již zleva či zprava. Což ovšem úplně eliminovat nepůjde.

Nicméně stále těžkým balvanem je trestní stíhání současného premiéra v demisi a zejména předvolební slib sociálních demokratů, že ve vládě s trestně stíhanou osobou nezasednou. Mimochodem tento slib si doposud plní i jiné politické strany, které mají programově daleko blíže k ANO 2011, než levicová ČSSD. Proto ty z pohledu státotvornosti zodpovědné i když někdy méně logické návrhy. Tu na neúčast předsedů ve vládě, tu na posty ministerstva financí či vnitra, tu na písemnou záruku odstoupení člena vlády v případě jeho prvoinstančního odsouzení. To, že se to A.Babišovi či prezidentovi M.Zemanovi nelíbí, ukazuje na postupné zhoršování politické kultury v zemi a na jejich uzavřený mocenský pakt.

Osobně jsem byl a stále jsme proti účasti ČSSD ve vládě. Dokonce, i kdyby současný premiér v demisi změnil názor a odblokoval současnou politickou kličkovanou. Nicméně stále vidím a chci upozornit na přetrvávající problémy, které mohou ohrozit věrohodnost sociální demokracie v očích široké veřejnosti. I když vznikne nějaká vládní koalice s účastí ČSSD a vláda nakonec důvěru dostane, je otázkou, jaká reálná hlasovací mašinerie v poslanecké sněmovně bude. Proto sociální demokraté trvají i na dalších dvou podmínkách, jako je zamezení přehlasování, ať již ve vládě či v parlamentu a také omezení vlivu SPD.

Připomínám, že i když na krásno bude ANO 2011 souhlasit se všemi podmínkami (to bych byl ale opravdu překvapen), pak je třeba počítat se změnami názorů jako na obrtlíku. A to především ze strany A.Babiše, který to v minulosti dokázal mnohokrát a který tyto otočky dělá i dnes. Druhým problémem bude skutečnost, že v případě rozhodnutí soudu o vině a dodržení smlouvy o odchodu odsouzeného z vlády, končí celá vláda. A pak je otázkou, jak se zachová předseda poslanecké sněmovny, kolik času si vezmou další jednání o nové vládě či jiná politická řešení.

Z mého pohledu je zřejmé, že politická partie A.Babiše jde za jediným cílem a tím je vládnout. A to ať již s důvěrou či bez důvěry. Koncem února jsme si připomněli neblahé výročí, které mimochodem připomíná možnost dalších kroků ANO 2011. Po získání důvěry vládě se najde sto a jeden důvod, aby ministři za ČSSD z vlády odešli nebo byli vyměněni. Tím by nebylo v moci politiků vyslovit nedůvěru vládě, pokud by pro ni aktivně nehlasovaly všechny politické strany zastoupené v poslanecké sněmovně. Pak bychom tu měli menšinovou vládu, která by dovládla bez větších problémů do řádných voleb v roce 2021.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.