Seďa (ČSSD): Vždy je poučné si připomenout odkaz našeho prvního prezidenta

07.03.2018 6:37

Odkaz našeho prvního prezidenta je stále živý. Někdy se až děsím toho jak moc.

Seďa (ČSSD): Vždy je poučné si připomenout odkaz našeho prvního prezidenta
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Sedmého března si připomeneme 168. výročí narození Tomáše Gariggue Masaryka, prvního československého prezidenta a zakladatele naší republiky. A z pohledu na řadu výročí s osmičkami je vždy poučné si připomenout jeho odkaz. Největší oslavou bude sté výročí založení České republiky, která vznikla na demokratických základech první republiky. Poněkud horší připomínkou je rok 1948, který po válečných útrapách a protektorátu, ustanovil totalitní vládu komunistické strany. A přesto, že se ke konci šedesátých let začala klubat občanská společnost, tu v srpnu 1968 zadupaly do země boty okupačních armád.

Teprve v listopadu 1989 se prodraly na svět myšlenky svobody a  demokratických hodnot   s  jejichž obnovou se však stále potýkáme. Stačí si připomenout slova předsedy ANO 2011 o tom, že všichni kradnů či současných komunistických zákonodárců, kteří změnu polistopadového režimu označují za převrat a českou pravici za demokratickou žumpu.

Odpovědnost současných politických elit je neoddiskutovatelná a zavazující. Z pohledu růstu populismu, nacionalismu a rozličných protestních hnutí je zřejmé, že hodnoty jako jsou svoboda, rovnost a bratrství jsou často upozaďovány. Prostě proto, že je lidé přestali vnímat, protože je berou jako přirozené a neměnitelné. To je ovšem klam, protože demokracii je nutno opečovávat a neustále zdokonalovat. Pokud tomu tak není, pak se k moci postupně dostanou autoritářské osoby, které chtějí tu řídit stát jako firmu, tu omezují lidská práva menšin, tu si přizpůsobují dikci ústavy či  zákonů ke svému obrazu a ke svému prospěchu. Je lidské zapomínat na věci špatné, přesto bychom neměli zapomínat na historické události, které změnily chod dějin a zejména životy našich spoluobčanů. Jen blázen a bláhový člověk se nepoučí z historie a ze svých zkušeností.

„Demokracie má své chyby, protože občané mají své chyby. Jaký pán, takový krám“, řekl kdysi T.G.Masaryk, A pokračoval tím, že kritika nemá být k dělání demagogie, ale k poučení a k nápravě. Kolik pravdy se skrývá v těchto větách, jakoby nebyly vyřčeny před sto lety. Ano, můžeme a buďme kritičtí, ale buďme zároveň spravedliví a nenechejme se klamat podstrčenými a nepravdivými informacemi. Buďme aktivní a pokoušejme se demokracii posilovat a nikoliv oslabovat. „Demokracie je zárukou míru. Pro nás i pro svět.“ Ano, to jsou také slova pana prezidenta Masaryka, která je i v současné době brát velmi vážně.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.