Seďa (ČSSD): Z návštěvy Výboru pro obranu v Korejské republice

29.09.2014 18:43

Ve dnech 21.9. až 26.9.2014 navštívila delegace sněmovního Výboru pro obranu Korejskou republiku. Program byl velmi náročný a uzpůsoben problematice, kterou zástupci výboru hodlali se svými partnery řešit.

Seďa (ČSSD): Z návštěvy Výboru pro obranu v Korejské republice
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

V pondělí následovalo přijetí předsedou Národního shromáždění KR panem Chung Ui-hwa s účastí členů Výboru pro národní obranu a předsedkyně Skupiny přátelství KR a ČR Národního shromáždění KR. Následoval pracovní oběd s místopředsedou parlamentu panem Lee Seok-hyun, se členy Výboru pro národní bezpečnost a Skupiny přátelství KR a ČR. Hovořilo se mimo jiné i o připravované spolupráci v oblasti nových technologií, obrany, kultury a školství.Odpoledne následovala jednání s náměstkem ministra sjednocení KR panem Kim Nam-sik a s vedoucím odboru pro kulturní záležitosti na ministerstvu zahraničí. Tam jednala delegace o možnosti rozšíření kulturní spolupráce, zejména v kinematografii a umělecké tvorbě. V podvečer následoval briefing s firmou Hyundai Rotem, která hodlá spolupracovat s českými firmami na výrobě tanku K2 a moderních vrtulníků.

V úterý proběhla velmi zajímavá návštěva demilitarizované zóny v Pchanmundžomu s návštěvou společné jednotky USA a KR a vojenské jednotky složené z vojáků Švédského království a Švýcarska. Její představitelé poukázali na současné problémy ve vztazích KR s KLDR. Delegace si prohlédla i místní muzeum. Celodenní program byl zakončen pracovní večeří s firmou Hyundai Motor Company.

Středa 24.9. byla náročná vlakovým přesunem do Pusanu, kde jsme navštívili Tongmyong University a podíleli se na slavnostním otevření Son II. kliniky tradičního korejského lékařství. Byl i krátký briefing s rektorem univerzity panem Seol Dong-geun. Odpoledne jsme navštívili letiště Gimhae, kde jsem se seznámili s činností KAC (Korea Airports Corporation) a také s obsluhou radru MSSR-1, českého výrobce firmy ELDIS Pardubice. Tento radar je součástí projektu řízení letového provozu a má být instalován i na letišti v Soulu. Odpoledne jsme navštívili Son kliniku tradičního korejského lékařství, kde jsme se seznámili s léčebnými postupy a tradicemi .

Ve čtvrtek jsme se vrátili do Soulu na výstavbu armádní techniky Defense Expo Korea 2014, která se konala v KINTEX ve městě Ilsanu. Seznámili jsme se s úplnými novinkami v rámci korejského obranného průmyslu, počínaje mobilní technikou LTA, vrtulníky SURION, novými bezpilotními prostředky K-UCAV či TC UAV po palné zbraně firmy S&T Motiv. Poté proběhlo jednání s prvním náměstkem ministra obrany panem Baek Seung-joo na téma připravovaného Memoranda o obranné spolupráci a o bezpečnostních hrozbách ve světě. Delegace slavnostně zahajovala i výstavu Pražský hrad ve fotografii, která byla pořádána český velvyslanectvím v ústavu pro politická studia ASAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice