Seďa (ČSSD): Zahraniční cesta Podvýboru pro válečné veterány Výboru pro obranu do Japonska

09.12.2015 21:52

Jako člen delegace ministra obrany a Podvýboru pro válečné veterány Výboru pro obranu mohu potvrdit úspěch mise v Tokiu.

Seďa (ČSSD): Zahraniční cesta Podvýboru pro válečné veterány Výboru pro obranu do Japonska
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Ve dnech 2.12. až 5.12.2015 v rámci oficiální návštěvy ministra obrany se zúčastnili členové Podvýboru pro válečné veterány Výboru pro obranu slavnostního odhalení pomníku, věnovanému pěti československým legionářům. Legionáři zemřeli na válečné útrapy při návratu do vlasti v letech 1918 a 1919. Nově vybudovaný pomník se nachází na katolickém hřbitově Fuchu v Tokiu.

Kromě tohoto významného počinu jsme se účastnili přijetí a diskuse s předsedou Stálého výboru pro bezpečnost Sněmovny reprezentantů panem Seigo Kitamurou.

Je nutno zdůraznit, že návštěva ministra obrany ČR se uskutečnila poprvé po dlouhých 70 letech. Diskuse se vedla kolem bezpečnostních a obranných tématech, o revizi japonské ústavy či nové strategii a modernizaci japonských sebeobranných ozbrojených sil. Delegace pozvala pana předsedu Kitamuru k návštěvě České republiky.

Součástí delegace byl i rektor ČVUT a zástupci firem Ramet Kunovice, Poličských strojíren a ERA Pardubice, kteří měli svůj vlastní individuální program a podle získaných informací byla všechna jednání úspěšná. Takže kromě spolupráce mezi ministerstvy obrany bude probíhat spolupráce mezi univerzitami i výrobními podniky. Taktéž je možná spolupráce při výrobě moderního japonského tanku v ČR či prodej cvičných proudových letounů L 39 NG do Japonska, jako náhrada za dosluhující japonské letouny. Těch možností vzájemné spolupráce je však daleko více.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…