Seďa (ČSSD): Že by náš obranný průmysl chytl druhý dech?

12.05.2015 17:09

19. valná hromada Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu se konala 11. května v prostorách University obrany v Brně.

Seďa (ČSSD): Že by náš obranný průmysl chytl druhý dech?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Jako člen Výboru pro obranu jsem se jí nejen zúčastnil, ale v rámci diskuse jsem připomněl některé problémy v resortu Ministerstva obrany i poslední aktivity garančního výboru. A protože valná hromada byla i volební, pogratuloval jsem k opětnému zvolení prezidentem asociace J.Hynkovi a šesti zvoleným víceprezidentům.

Úvodní vystoupení setkání měl J.Hynek, který zdůraznil poslání AOBP a kritizoval pomalou implementaci programového prohlášení vlády i smlouvy koaličních stran o zajištění obrany České republiky do praxe. Zmínil zejména požadavek na větší slovo asociace v rámci připravovaných akvizic modernizace armády, zlepšení pozice asociace ve vztahu k ministerstvu i očekávání AOBP vůči slibům politiků k podpoře českých výrobců a výrobků.

Ministr obrany zdůraznil změnu trendu nejen ministerstva, ale i celé vlády, k podpoře exportu a k pomoci českým výrobcům. Věnoval se vytvoření sekce průmyslové spolupráce, posilování průmyslové diplomacie, tak jako spolupráci s asociací. Slíbil větší zapojení českých firem do modernizačních programů armády i širší spolupráci MO s AOBP. Valné hromady se mimo jiné zúčastnili i náměstci MV, MPO a MZV, kteří hovořili o prvních výsledcích vzájemné spolupráce i podpory. Nicméně z následných diskusí jasně vyplynulo, že ČR má stále co dohánět v podpoře svého obranného a bezpečnostního průmyslu.

Já jsem v úvodu svého příspěvku poděkoval za pozvání i za vzájemnou dlouhodobou spolupráci. Připomněl jsem, že snahou Výboru pro obranu je i kontrolní funkce vůči ministerstvu, což se mimo jiné projevilo i přijetím řady usnesení či aktivit v podvýborech. Zdůraznil jsem nutnost implementace smlouvy koaličních stran nejen z pohledu zvýšeného rozpočtu kapitoly 307, ale zejména z pohledu většího zapojení našeho výboru či nutné spolupráce s AOBP. Hovořil jsem o problémech nové Koncepce výstavby AČR, o zákonu o veřejných zakázkách, o novele zákona o obchodu s vojenským materiálem či o nákupech přes agenturu NSPA. Na závěr jsem poděkoval zástupcům firem za jejich výborný výsledek v uplynulém roce a také za snahu zvyšovat zaměstnanost v jednotlivých regionech.

Zajímavou informací byla i prezentace T.Kopečného, vedoucího oddělení zahraniční spolupráce o Geografickém informačním portále MO a jeho využití pro rozvoj exportu i podporu českých podnikatelů v rámci obranného a bezpečnostního průmyslu. Závěrem bylo konstatováno, že AOBP má k dnešnímu dni 108 členů a podle stále ještě neoficiální zprávy o obchodu s vojenským materiálem byl rok 2014 nejúspěšnějším rokem našich exportérů od roku 1994. Že by opravdu náš obranný průmysl chytl druhý dech. Jsem přesvědčen, že bych si to přál nejen já sám, ale jistě všichni přítomní na valné hromadě AOBP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…