Seďa (ČSSD): Ze společného zasedání výborů Parlamentního zasedání NATO v Bruselu

21.02.2017 21:37

Ve dnech 19. a 20.2.2017 proběhlo společné zasedání výborů Parlamenntího shromáždění NATO v Bruselu.

Seďa (ČSSD): Ze společného zasedání výborů Parlamentního zasedání NATO v Bruselu
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Ve dnech 18. až 20.2.2017 proběhlo tradiční zasedání výborů PS NATO v Bruselu. V sobotu jednání zahájil předseda PS NATO Paolo Alli. Pan velvyslanec Belgie při NATO Francois de Kerchove d´Exaerde zopakoval základní úkoly Aliance, vztah k EU a k RF. Zároveň zdůraznil současné hrozby, před kterými NATO stojí. James Appathurai, zástupce generálního tajemníka NATO pro zahraniční věci a politiku, se zabýval politickou agendou Aliance. Odpoledne generál Paul Nelson se zaměřil na zpravodajskou činnost a informace z pohledu zajištění bezpečnosti vojáků a vojenských operací.Speciální vyslankyně generálního tajemníka pro ženy Marriet Schuurman prezentovala ženský pohled na perspektivu NATO, podíl žen a gender politiku. Závěrem Gabor Iklody, ředitel krizového managementu a plánování EU se zaměřil na vývoj budoucí spolupráce EU a NATO. Večerní program byl zaměřen na návštěvu centra PS NATO.

V neděli bylo jednání zahájeno Jamie Shea, zástupcem generálního tajemníka pro bezpečnostní změny NATO. Ten se zaměřil na boj s terorismem a IS. A také zdůraznil problémy rostoucího terorismu v Africe (Boko Haram, Ansár al-šaňa, Al-Murábitán, Al-kajdá v islámském Maghribu).

Následovala panelová diskuse stálých reprezentantů při NATO (Heléne Duchéne z Francie, Claudio Bisogniero z Itálie, Michal polakow z Polska, Earle Litzenbergera z USA) na téma Aliance v turbulentní době, se zaměřením na současné bezpečnostní otázky ve světě. Odpoledne proběhla prezentace Nicka Williamse k misím NATO v Iráku a v Afghánistánu a panelová diskuse k posílení obranyschopnosti a průmyslové obranné platformy v Evropě a v Severní Americe. Diskuse se zúčastnil Martin Hill, předseda Průmyslové poradní skupiny NATO, Ernest Herold, zástupce generálního tajemníka NATO pro obranné investice a Rini Goos, zástupce ředitele Evropské obranné agentury.

V pondělí jsem se jako vedoucí delegace účastnil diskuse v centrále NATO s generálním tejemníkem NATO J.Stoltenbergem, předsedou vojenského výboru generálem P.Pavlem a se zastupitelským sborem při NATO. Odpoledne proběhlo jednání členů české delegace PS NATO na českém zastoupení NATO, kde jsme diskutovali na aktuální témata s velvyslancem J. Šedivým a generálem Žižkou. Dotkli jsme se témat z jednání ministrů členských zemí NATO v Bruselu či jednání mnichovské bezpečnostní konference. Zároveň jsme probírali požadavek Aliance na posílení financování české armády a na tolik potřebné investice pro zvýšení schopností AČR.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice