Šedivý (KSČM): „Evropská armáda“? Stropnický míní, europoslanci zřejmě začínají měnit

17.12.2016 6:33

Poté, co členské země NATO v pondělí 14. listopadu podpořily příslušné plány na společnou obranu EU předložené šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou, ministr obrany Martin Stropnický zdůraznil, že nejde o vznik nějaké "evropské armády".

Šedivý (KSČM): „Evropská armáda“? Stropnický míní, europoslanci zřejmě začínají měnit
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Kandidát do senátních voleb ve volebním obvodě 13.Tábor Ladislav Šedivý (KSČM)

"Mluví se o lepším plánování, společném výcviku, o více financích," upozornil o den později Stropnický. Ministr se ostatně dlouhodobě stavěl proti názorům Bruselu na případné budování „evropské armády“.

A ejhle, Evropská unie jen o pár dní později volá po něčem, co by mohlo být základem Stropnickým odmítané „evropské armády. Europoslanci ve Štrasburku totiž v rezoluci navrhli vznik operačního štábu, jehož cílem by bylo plánovat a velet při řešení krizí, a vytvoření mnohonárodních bojových jednotek. Ozbrojené složky jednotlivých států by měly lépe spolupracovat. To by měl být první krok k vytvoření společné obranné politiky. Smyslem je údajně, aby mohla Evropa rychleji a rázněji reagovat na reálné hrozby v Evropě i mimo ni. Takže přeci jen se rýsuje „evropská armáda“?

A co víc, naskýtají se v této souvislosti některé nepříjemné otázky. Kdo těmto mnohonárodnostním silám bude velet? Mohly by zasáhnout na území členských států EU i bez jejich souhlasu? Jak je to s plánovaným „shengenem“ pro tyto ozbrojené síly? Uvažuje se totiž podle médií o tom, že kvůli urychlení případné reakce by měly mít možnost volně se pohybovat po celé unii....

Zajištění svrchovanosti je jedním z cílů ústavního zákona o bezpečnosti ČR. V souvislosti s někdejší přípravou členství ČR v EU někteří politici zpochybňovali, zda výraz „svrchovaný“ je slučitelný s tímto členstvím. Navrhovali i jeho vypuštění z ústavního textu. Stále častěji je jasné, proč. 

Evidentně se úspěšně minimalizuje tolik proklamovaná suverenita národních států v EU. Je pokorně odevzdávána na oltář velké matky - EU. A to ve stále více oblastech. Od hospodářských, politických, přes migrační politiku až nyní i po oblast vojenskou a obrannou.

Takže otázka na závěr: Bude mít nyní jiný „politicky korektní“ názor na „evropskou armádu“ po aktivitách europoslanců také ministr Stropnický? Vzhledem k jeho poměrně často se měnícím  postojům bych se nedivil.

Ladislav Šedivý, předseda OV KSČM Tábor

Převzato z profilu.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…