Šedivý (KSČM):: Je hospodaření města Tábora zdravé? Není!

05.08.2014 12:55

Rozpočet města Tábora dosahuje ročně téměř jedné miliardy korun. Mandatorní výdaje, včetně platů stále se rozrůstajícího úřednického aparátu, však mají vzestupnou tendenci, takže na investice zbývá ročně něco kolem 20% rozpočtu. To je na druhé největší město v kraji opravdu málo.

Šedivý (KSČM):: Je hospodaření města Tábora zdravé? Není!
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Přesto se stavějí zbytečné cyklostezky, dělají neuvážené, drahé a špatně projektované rekonstrukce Křižíkova náměstí, náměstí T.G.M., plánovaná rekonstrukce Budějovické ulice a podobně. Položme si otázku, kde na to současné koaliční vedení radnice (ČSSD, Tábor 2020 a TOP 09) pod taktovkou starosty Jiřího Fišera (Tábor 2020) bere? Odpověď je jednoduchá. Projídá majetek města v nepochopitelných investicích. O jakém majetku hovořím?

Například za uplynulé volební období bylo z městského bytového fondu zprivatizováno, téměř 2 000 bytů. Je-li průměrná cena kolem půl milionu korun, pak městu přitekla téměř miliarda korun, což je jeden roční rozpočet Tábora. Ptejme se současného koaličního vedení města, kam tyto peníze přišly?

Jestliže v privatizačních dokumentech radnice tvrdilo, že půjdou na údržbu, obnovu a výstavbu nových bytů, kolik jich bylo za poslední léta postaveno? Žádný. Údržba bytů je minimální, protože většina vyčleněných prostředků jde jako příspěvek na městské byty ve zprivatizovaných domech jednotlivými SVJ. A to nehovořím o startovacích bytech pro mladé, které má v programu většina koaličních stran současné radnice. Rekonstrukce panelových domů a jejich zateplení je pak většinově financována dotacemi.

Rozmnožilo za privatizační a dříve uspořené peníze město svůj nemovitý majetek? Nikoliv. Prodalo budovu Střelnice za 5 milionů Karlu Dvořákovi, když do ní před tím vložilo stavbu, pozemky a 22 milionů v hotovosti. Nekoupilo nabízenou budovu Jihočeské univerzity na lukrativním místě v centru města, která mohla mít mnohonásobné využití. Požadovaných 40 milionů se zdálo vedení města příliš. Podobných příkladů by se našlo více…

Kam tedy peníze z privatizace a úspor mizí? Na to je jednoduchá odpověď. Koalice třeba na letošní rok postavila rozpočet, který připomíná klasickou „potěmkinovskou vesnici“. Aby rozpočet města zůstal ukázkově přebytkový o tři miliony, nebyla do něj zařazena (zřejmě úmyslně) řada akcí, které byly plánovány již dlouhodobě.

Za všechny například revitalizace Sokolské plovárny (1. etapa 14 000 000 Kč), náklady na rekonstrukci náměstí T.G.M.(22 315 000 Kč), koupě vnějšího areálu nemocnice (10 900 000 Kč), zateplení budovy ZŠ Zborovská (14 000 000 Kč) a podobně. Další peníze mimo rozpočet se sypaly na nejrůznější akce a dotace. Celkem se tak podle údajů odboru financí zcela mimo rozpočet profinancovalo za prvních pět měsíců roku 2014 na 140 milionů korun. Kde myslíte, že se tyto sumy „navíc“ berou? Přece z úspor a prodeje majetku včetně bytů v minulých letech.

Nic na tom nemění ani vyjádření místostarostky Olgy Bastlové (ČSSD), že všechny audity v minulých letech prošly bez problémů a hospodaření města je zdravé. Není. Audit totiž ukáže jen má dáti – dal. Jak účelně a ve prospěch obyvatel města byly získané peníze vynaloženy už nezkoumá. Zdravé hospodaření si skutečně představuji jinak.

Zastupitelé za KSČM tyto skutečnosti dlouhodobě kritizují, avšak jako opoziční minoritní část zastupitelstva jsme ve většině případů převálcováni většinou 14 hlasů koalice. S tím, že projídáme majetek města, se rozhodně smířit nehodláme. Věřím, že ke komunálním volbám přijdete v počtu co nejhojnějším a ukážete, že takové hospodaření města současnou radniční garniturou již dále trpět nechcete. Dejte hlas kandidátům táborské KSČM a věřte, že uděláme vše pro nápravu. Nezastírám, že to bude v dalším rozvoji města těžké, protože peníze z privatizace bytů a úspor několika minulých vedení radnice jsou v nenávratnu. Společnými silami to ale dokážeme.

Ladislav Šedivý, lídr táborské kandidátky KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…