Šedivý (KSČM): Opět koupě Malého Jordánu - Třikrát a DOST

08.04.2015 6:27

Do třetice všeho dobrého, říká si zřejmě vedení města. Starosta Jiří Fišer opět předkládá na pondělní zastupitelstvo materiál nazvaný „Rybník Malý Jordán“.

Šedivý (KSČM): Opět koupě Malého Jordánu - Třikrát a DOST
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Šedivý,Tábor, zastupitel za KSČM

Ano, nejde o nic jiného, než o koupi tohoto rybníka městem od Štičí líhně Esox. Přitom loni již jednou zastupitelé tento návrh většinově odmítli, podruhé byl stažen z programu jednání zastupitelstva a několikrát koupi projednávala rada. Starosta Fišer zřejmě předpokládá, že bude předkládat návrh na koupi tolikrát, až nastane u zastupitelů „únava materiálu“ a zvednou ruce.

Při třetím pokusu je novinkou zpracovaný posudek o stavu rybníka a jeho ceně. Z něho vyplývá, že případné vlastnictví Malého Jordánu se pro město bude skládat ze tří položek. Za prvé: kupní cena od Esoxu ve výši 3 530 000 Kč. Za druhé: náklady spojené na uvedení do funkčního stavu. Ty podle posudku představují 21 330 000 Kč, z čehož je nejvyšší položka odbahnění – 19 650 000 Kč. Město ovšem bude muset vykoupit i pozemky pod vodní hladinou, které jsou v soukromých rukou. To představuje sumu o něco vyšší, než 1,5 milionu korun.

Pokud tedy starosta Fišer získá napotřetí pro svůj návrh většinu, přijde město koupě Malého Jordánu na cca 27 milionů korun, a to je předběžný odhad. Vícenáklady jsou v tomto případě předvídatelné. Z městského rozpočtu tedy koupíme rybník, budeme sanovat povinnosti jeho současného majitele, který už ho nepotřebuje, a sami si pořídíme věc, kterou už nepotřebujeme vůbec. Argumentace nutnosti Malého Jordánu vzhledem ke kvalitě vody v odbahněném Jordánu je účelová a lichá.

Jestliže starosta Fišer předkládá návrh na koupi Malého Jordánu již potřetí, dovolím se také opakovat a sumarizovat důvody, proč tento rybník nepotřebujeme. Budoucí čistota Jordánu je předmětem projektu jeho odbahnění a řešení úprav nádrže v jeho rámci. Jediným problémem se jeví zbavení fosfátů přitékajících z povodí. Ty jsou živnou půdou například pro sinice. Podle projektu RNDr. Ing. Vladimíra Říhy, CSc stačí na čistírnách odpadních vod v Borotíně a Chotovinách vybudovat terciální stupně dočištění fosfátu. Ty sníží jeho přítok do Jordánu o 45 %. Dále postavit na přítoku do Jordánu (pod hrází malého Jordánu) stanici na srážení fosforu. Ta by měla „odchytit „ až 90 % fosforu přicházejícího do údolní nádrže.

Všechny tři čistící stupně lze pořídit za částku do 2 milionů korun. Pikantní na celé věci je, že tyto terciální čističky bude muset město pořídit i v případě, že koupí Malý Jordán. Město si na základě koaliční dohody hodlá koupit Malý Jordán, který má hned „z výkopu“ zápornou hodnotu -30 milionů. Nehledě na další náklady spojené s jeho provozem v budoucnu. Tábor se evidentně rozhodl sanovat podnikatelskou činnost současného majitele rybníku, který se pro něj stal z hlediska nákladů nerentabilní. Svědčí o tom i tvrdošíjnost, se kterou se starosta Fišer snaží koupi přes nesouhlas zastupitelů prosadit. Měli bychom tedy říci. Třikrát a DOST!

Ladislav Šedivý, zastupitel za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ladislav Šedivý

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny