Šedivý (KSČM): Opozice v koalici aneb Hořká pilulka starostovu hnutí

28.01.2015 16:31

Ve velkou čtyřkoalici (Tábor 2020, ČSSD, ANO a JINAK!), zformovanou po říjnových komunálních volbách v Táboře, jsem mnoho nadějí po zkušenostech z minulého volebního období nevkládal. Jsme prakticky na počátku volebního období a vidím to nyní tak trochu jinak. Říká se sice, že nové koště dobře mete, ale některé případy v rozhodování rady města a zastupitelstva mne přesvědčují, že v prvních měsících nové vlády nad městem nastal jistý zlom. Řekl bych přímo, že se vyprofilovala opozice v koalici.

Šedivý (KSČM): Opozice v koalici aneb Hořká pilulka starostovu hnutí
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Přesvědčuje mne o tom například neschválení v zastupitelstvu a radě města megalomanského a zbytečně finančně náročného plánu starosty Jiřího Fišera (Tábor 2020) na rekonstrukci chodníků Husova náměstí za 20 milionů a další vynaložené finance v řádu zřejmě desítek milionů na rekonstrukci vodovodních sítí (komu ku prospěchu?). Ale jsou i další příklady...

V posledních dnech třeba v médiích hojně diskutovaná aktivita radních Tuháčka (Jinak!) a Nováka (ANO) o větší otevřenosti radnice. Ta by se měla kromě jiného projevit v tom, že budou veřejně deklarovány materiály projednávané radou i hlasování jednotlivých radních. Dlouhodobě udržovaná teze, že jednání rady jsou neveřejná, tudíž jsou neveřejné i tyto výstupy, praská ve švech. Rád bych také podotkl, že o podobný cíl se snažíme jako opoziční zastupitelé za KSČM již několik volebních období.

Starosta za hnutí Tábor 2020 Jiří Fišer, kterému v minulém volebním období bez skrupulí přitakávala pátá kolona z ČSSD personifikovaná místostarosty Nývltem a Bastlovou, se musí smířit s tím, že časy se změnily. Starosta je nyní nucen evidentně spolknout nejednu hořkou pilulku. Inu, opozice v koalici je něco, s čím zřejmě nepočítal.

Věřím, že aktivity, které prezentují “nová košťata“ na radnici, neusnou ani v dalším období a zabrání jak zbytečnému mrhání obecních peněz, tak udělají všechny počiny rady města skutečně transparentními.

Osobně bych uvítal zejména prezentaci materiálů k jednání rady na webu města i s hlasováním radních. Jako jeden z mála totiž chodím na tiskové besedy rady po jejím jednání (pokud se ovšem konají), takže se občas něco dozvím. Již léta kritizuji stav, kdy zastupitelstvo, jehož je rada města orgánem, nemá mnohdy o tom, co se v radě projednávalo a schválilo, nejmenšího ponětí, což je zcela nepochopitelné a proti smyslu jeho zákonného postavení. A to už vůbec nehovořím o veřejnosti.

Na závěr jedna „veselá historka z natáčení“ na toto téma: Na jednom z jednání zastupitelstva se rozčilovala jistá opoziční zastupitelka, kdo že schválil podle ní zbytečnou investiční akci. Byla to samozřejmě rada města. Její slova „jak to, že o tom jako zastupitelé nic nevíme,“ jen dokreslují současnou situaci informačního embarga rady města vůči svému „šéfovi“ - zastupitelstvu.

Ladislav Šedivý, zastupitel za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.