Šedivý (KSČM): Po nás potopa aneb Proč nepodporujeme prodej městských bytů

30.11.2014 22:48

Všeobecným trendem dneška je investovat do nemovitostí. Podle odborníků je to nejlépe zhodnocený kapitál. Určitě nejde jen o jednotlivce, ale touto cestou se vydala i města. Příkladem může být sousední Písek, který hledá výhodné nemovitosti, do nichž by investoval úspory v peněžních ústavech. Likviduje je totiž inflace a další faktory.

Šedivý (KSČM): Po nás potopa aneb Proč nepodporujeme prodej městských bytů
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

V Táboře jsme nejen propásli možnost koupit za slušnou cenu 40 milionů budovu JčU na lukrativním místě, ale také jsme prodali bez náhrady bývalé městské kulturní středisko a budovu Střelnice. Prostě nemyslíme na budoucnost. Samostatnou kapitolou je tzv. privatizace městských bytů a domů stávajícími nájemníky.

Jednak jsou nesmyslně nastavena pravidla, kdy je možné nezprivatizovat některé byty v jinak zprivatizovaném domě a město na to doplácí značné sumy. Ty by mohly být věnovány údržbě bytového fondu, případně výstavbě bytů sociálních pro mladé rodiny a seniory. Druhá cena odvíjející se z ceny tržní je nad možnosti kupní síly obyvatel města a privatizace se podle představ několika posledních vedení města stejně nedaří. Můžeme tedy jen děkovat, že zatím nám z původních 5 000 bytů zůstalo podle předvolebních dat 3 300. Skutečně půjdeme ještě dále?

Zastupitelé za KSČM kontinuálně již léta na prodej městských bytů nehlasují. Považujeme ze strategického hlediska budoucích rozpočtů města za nerozumné a do budoucna nevýhodné zbavovat se tohoto nemovitého majetku. Představuje pro město totiž dlouhodobý a stabilní příjem. Na prodej bytů jsme nehlasovali ani na listopadovém zastupitelstvu, kde se kolem něho vedla velká a zajímavá diskuse.

Za zástupný problém považujeme náznak z diskuse, že volné byty se pronajmou nájemníkům na velmi krátké období, a ti je po několika měsících zprivatizují za nižší cenu. Pokud se tak děje s přivřenýma očima radnice, něco rozhodně není v pořádku. Jde skutečně o obchod s informacemi a městským majetkem pro dobré známé? Ale fatální problém je jinde. Argument, že město přichází o statisíce z úst pravicových zastupitelů a ve zmíněném případu, neobstojí.

Krátkodobý příliv za prodané byty, byť statisíců do městské pokladny, je krátkozraký postup a stejně tyto peníze končí v mnoha případech jinde, než ve sféře bydlení. Privatizací projídáme v Táboře budoucnost svou a svých dětí. Lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše. Lepší je podle zastupitelského klubu KSČM trvalý a stabilní příjem města z nájemného na mnoho let, než jednorázová suma z prodeje bytů.

Cožpak to pravicoví - a po komunálních volbách i současná koalice města - nemůže pochopit? Nebo se drží hesla „po nás potopa?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie