Šedivý (KSČM): Účel světí prostředky. Prostředky ale nejsou

12.01.2015 19:26

Současné vedení táborské radnice je bezpochyby vrcholným orgánem městské samosprávy. Přesto zřejmě není schopno akceptovat základní zásady demokratického samosprávného řízení města a vůli zvolených zastupitelů.

Šedivý (KSČM): Účel světí prostředky. Prostředky ale nejsou
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Jak jinak si vysvětlit následující skutečnosti, které provázejí plánovaný projekt města na 1. etapu revitalizace Husova náměstí. Pro upřesnění jde v podstatě o sítě a chodníky u domů po obvodu náměstí. Projektové náklady představují 19 562 289 Kč.

Zastupitelstvo 24. listopadu minulého roku většinově rozhodlo, že tato investiční akce se uskuteční jen v případě, že město na ni získá peníze z některého z dotačních titulů. Hlasováním pak odmítlo navrhovaný bod c) usnesení. Ten ukládal provést revitalizaci náměstí i v případě, že radnice dotace nezíská. Tedy zaplatit 20 milionů korun z městské pokladny. Tolik jednoznačné vyjádření vůle zastupitelů.

Velmi překvapující je proto dopis zastupitelům od vedoucího odboru investic a strukturálních fondů Karla Hotového ze dne 6. ledna. Oznamuje jím, že z pověření pana starosty (Jiřího Fišera) posílá v příloze prováděcí dokumentaci této investiční akce. Upozorňuje, že materiál, ve kterém bude navrhováno zahájit realizaci této akce bez ohledu na to, zda bude projekt podpořen dotací z ROP, bude předložen na jednání zastupitelstva 19. ledna.

Jde-li o vůli starosty Fišera, pak jeho příkaz Hotovému i zařazení materiálu na lednové zastupitelstvo je hrubým nerespektováním zásad zastupitelské demokracie. O věci již bylo jednou – a to zcela nedávno – zastupiteli rozhodnuto. Pokus jejich rozhodnutí zvrátit novým hlasováním naznačuje, že ve věci může být něco zcela jiného. Například podpora spřízněných podnikatelských subjektů městskou zakázkou.

Celá věc je jen málo pochopitelná i proto, že bez dotací na její realizaci město rozhodně nemá prostředky a nebyla zřejmě proto ani v rozpočtu na letošní rok. V rezervním fondu je totiž pouhých 10 milionů. A to máme před sebou takové akce, jako je například rekonstrukce Budějovické ulice, úpravy Křižíkova náměstí, likvidace budov v kasárnách a zřízení parku za 17 milionů, demolice budov před nemocnicí za cca 10 milionů… A to jen namátkou!.

Financovat podobné akce mimo rozpočet je tedy při současném stavu rezerv jediným způsobem. Půjčkou u bankovních ústavů, má-li město ovšem ještě co zastavit. V každém případě to vede k dalšímu zadlužování, což nesvědčí o dobrém stavu hospodaření.

Říká se, že účel světí prostředky. Účelů v Táboře máme hodně, ale prostředky jaksi scházejí. Proto je narychlo plánovaná rekonstrukce Husova náměstí bez dotačních peněz přinejmenším poněkud podivná. Pokud chodníky jsou v tomto stavu již léta, určitě by ještě nějakou dobu vydržely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích