Šedivý (KSČM): Zbytečná investice 30 milionů. To nemá Tábor důležitější problémy?

21.02.2015 17:17

Rada města Tábora v pondělí 16. února učinila další, v pořadí již třetí, pokus o koupi rybníka Malý Jordán. Doporučuje příštímu březnovému jednání zastupitelstva jeho koupi od společnosti Esox za 3 530 000 Kč.

Šedivý (KSČM): Zbytečná investice 30 milionů. To nemá Tábor důležitější problémy?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Šedivý,Tábor, zastupitel za KSČM

Přestože zastupitelé tento krok již dvakrát z logických důvodů odmítli. Přestože jde pro město o naprosto zbytný majetek. Přestože náklady se včetně kupní ceny rybníka, kupní ceny pozemků pod hladinou, odbahnění a oprav hráze pohybují podle odhadů ve výši 30 milionů korun.

Delší dobu omílaným zástupným důvodem je údajně zabezpečení čistoty vody v Jordánu, včetně zamezení pronikání fosfátů. Čistota vody ovšem již byla zabezpečena projektem odbahnění Jordánu a od fosfátů z povodí, zbytečná koupě malého Jordánu nepomůže. Podle projektu RNDr. Říhy bude stejně nutno vybudovat terciální stanice čištění fosfátů na přítocích z Chotovin, Borotína a přímo mezi Malým Jordánem a Jordánem. To je ovšem podstatně levnější než koupě Malého Jordánu. Tyto stupně čištění vyjdou maximálně na 2 miliony a vyčistí fosfáty na 90 %.

Otázkou tedy je, proč chce rada města zbavit současného majitele rybníku povinností, které mu určuje legislativa, včetně odbahnění a oprav hráze? Zbavit na úkor peněz daňových poplatníků. Na to se mohou občané zeptat předkladatelů materiálu přímo na jednání zastupitelstva města 9. března.

Pro město to znamená 3,5 milionu z výkopu, dalších nejméně 25 milionů posléze. To opravdu nemá Tábor zásadnější a důležitější problémy, kam tyto peníze investovat? Třeba jen v sociální oblasti. Předvolební sliby koaličních stran hovoří o zlevnění jízdného v MHD, dokonce se mají připravovat podklady na dlouholetý návrh táborských komunistů na jízdné pro školáky zdarma. Dotace pro práci nestátních organizací byly seškrtány minimálně o polovinu. Každé desáté dítě nemá podle statistiky na obědy ve škole. A mohli bychom pokračovat...

Je tu však ještě jeden sociální problém, který aktuálně nese doba. A to příliv uprchlíků do Evropy. Je jen otázkou času, kdy budeme i u nás čelit tomuto exodu jako ostatní evropské země, byť třeba jen krátkodobě. Jak jsem se informoval, tak Tábor není absolutně připraven. Nemáme základní zabezpečení, včetně ubytování, postelí, spacích pytlů, případně dalších potřeb každodenního života. To budeme řešit za pochodu, až tato situace nastane?

Když se odbahňoval Jordán a očekávaly se nálezy munice, byl vypracován v předstihu krizový scénář evakuace a nouzového zavazadla, který obyvatele města značně vyděsil. Hrozba přílivu uprchlíků je den ode dne aktuálnější a Tábor s ní evidentně nepočítá. A to ani finančně.

Místo toho chce na eliminaci problémů soukromého majitele Malého Jordánu vynaložit 30 milionů, které stejně zbavení se fosfátů nepomohou. Takže už jednou v tomto příspěvku použitá otázka: To opravdu nemá Tábor zásadnější a důležitější problémy, kam tyto peníze investovat?

Ladislav Šedivý, zastupitel za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…