Sedláčková (SNK-ED): Nobelova cena za mír pro Evropskou unii – 2 roky poté

23.04.2014 18:30

V prosinci roku 2012 tři představitelé členských zemí EU převzali v Oslu Nobelovu cenu za mír. Nobelova cena za mír byla EU udělena za “šedesát let práce v oblasti prosazování míru, spolupráce a budování demokracie a za podporu lidských práv.

Sedláčková (SNK-ED): Nobelova cena za mír pro Evropskou unii – 2 roky poté
Foto: Archiv
Popisek: Olga Sedláčková

V prosinci roku 2012 tři představitelé členských zemí EU převzali v Oslu Nobelovu cenu za mír. Nobelova cena za mír byla Evropské Unii udělena za “šedesát let práce v oblasti prosazování míru, spolupráce a budování demokracie a za podporu lidských práv”.  President Nobelova výboru Thorbjoern Jagland při předávání cen řekl:  “tato Nobelova cena byla udělena za roli EU při transformaci Evropy ze světadílu válek na světadíl míru,  což je věc, kterou nemůžeme nikdy považovat za samozřejmost, je to věc,  o kterou musíme usilovat doslova každý den”.  Tehdy toto prohlášení vyvolalo u některých představitelů veřejného života negativní reakce, protože EU právě zažívala svoji nejhlubší krizi a vztahy mezi některými členskými státy byly poněkud napjaté. Ale 2 roky poté je jasné, že jeho slova byla naprosto prorocká.

Dnes s odstupem 2 let se totiž ukazuje, že mír na “kontinentu Evropa”  opravdu nemusí být samozřejmost a je to skutečně něco, o co musíme usilovat doslova každý den. A já si i 2 roky poté pevně stojím za tím, co jsem k této události napsala 12. 10. 2012 na PL:  

“Svět Evropskou unii vnímá jako významný a důležitý projekt jak pro Evropu, tak pro celý svět. Evropská unie je důležitý projekt i pro Českou republiku. Naše členství v Unii nám pomohlo i k rychlejšímu návratu mezi demokratické země a v posledních letech nám přináší i významné finanční prostředky, které do České republiky plynou ve formě dotací z EU fondů.  Doufám, že v následujících letech jako plnohodnotná členská země EU budeme umět daleko lépe využívat nejen finanční prostředky, které do České republiky přicházejí, ale budeme daleko lépe využívat i možnosti výměny zkušeností se zeměmi jako je např. Švédsko, Dánsko, Německo, Holandsko, Velká Británie a další. Osobně si přeji, aby Česká republika byla plnohodnotný a respektovaný člen společenství, které se jmenuje Evropská unie“.

Dnes, 2 roky poté,  kandiduji do Evropského parlamentu a můžete mi věřit, že občany České republiky v Evropském parlamentu budu zastupovat tak, aby i nadále platilo, že EU „pracuje na prosazování míru, spolupráce a budování demokracie a na podpoře lidských práv”.  A to mi skutečně můžete věřit, protože tohle i já osobně považuji pro budoucnost Evropy za tu nejdůležitejší hodnotu.

Olga Sedláčková
kandidátka do Evropského parlamentu č. 2, SNK ED

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Sedláčková - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …