Šedlbauer (ZpL): Proherní automaty v Liberci zatím zůstávají

27.10.2017 14:58

Změna pro Liberec předložila do říjnového zastupitelstva návrh vyhlášky, která na území města zakazuje hrací automaty jako prokazatelně nejhorší formu tvrdého hazardu. Návrh neprošel.

Šedlbauer (ZpL): Proherní automaty v Liberci zatím zůstávají
Foto: zmena.cz
Popisek: Změna pro Liberec - logo

Vyhlášku podpořili zastupitelé Změny, KSČM a tři z osmi zastupitelů SLK. „Bylo vidět, že i další zastupitelé si uvědomují problematičnost toho, že v Liberci má díky nim hazard volnou ruku. Nejprve si odhlasovali přesun jednání o vyhlášce na konec, po 22 hodině, a pak se někteří raději hlasování ani nezúčastnili“, upozorňuje předkladatel vyhlášky Josef Šedlbauer.

„Je smutné, že i tak jasná věc jako regulace hazardu kvůli různým zájmům v zastupitelstvu neprojde. Samozřejmě to ale nevzdáme. V Jablonci petiční výbor shromáždil dostatek podpisů pro referendum o té samé otázce, hlasování proběhne v lednu. I nám se také ozývají lidé, kteří jsou ochotni na získávání podpisů pro referendum spolupracovat“, dodává Šedlbauer.

Komentář předkladatele k návrhu vyhlášky

Všichni víme, jak tu v posledním roce probíhalo jednání o regulaci hazardu. V prosinci byla o jediný hlas schválena nulová tolerance, v červnu po opakovaných pokusech a silném nátlaku provozovatelů se Tiboru Bathyánymu podařilo hazard opět o jediný hlas naplno vrátil. Většině z nás je přitom jasné, že takový stav je dlouhodobě neudržitelný. Budou následovat další pokusy o regulaci hazardu, jsem si jistý, že nejsem sám, komu ty divné černé díry kasin na každém rohu ve městě vadí. Nestabilita nevyhovuje nikomu – lidem ve městě, majitelům nemovitostí a nakonec ani provozovatelům hazardu.

Proto jsem podal tento návrh, který hazardní hry nezakazuje, zbavuje je ale jejich nejškodlivější části. Proč jsou to právě hrací automaty? Protože většina příjmů z hazardu pochází právě z nich. Protože proporčně nejvíc na nich prohrávají lidé už tak znevýhodnění, jinak řečeno z chudých dělá ještě chudší a žene je do exekucí a trestné činnosti. A protože závislost na hazardu vzniká v naprosté většině případů právě u hracích automatů.

Důvody jsou v podstatě technické. Hrací automaty jsou velmi snadno dostupné. Nejde o společenskou hru, kde skupina může do jisté míry korigovat chování svých členů. A hlavně se v nich prohrává nejsnadněji. Automaty jsou nastavené tak, že z každé sázky dostane kasino v průměru 15%. Pro srovnání, u živé hry typu rulety jsou to 2-3%.

Tendence k hazardu v lidech je, to nelze popřít. Nemusí mít ale podobu snadno dostupné, tupé závislosti, ale společenské zábavy s jistou úrovní. To je cílem předložené vyhlášky.

Nebudu se už obšírně vracet k stokrát probraným otázkám jako je přesun hazardu za hranice města a snížení příjmů do městské kasy. Ty peníze, co vytáhneme z kapes hlavně chudších obyvatel města, ztratíme na doprovodných projevech gamblingu. Není přitom lepší doba je nahradit než v době ekonomického růstu a zvyšování daňových příjmů. Pokud jde o vývoz hazardu, každému je jasné, že snížením dostupnosti část lidí odpadne. A to poslední, čeho bych se chtěl dočkat, je, až proběhne referendum v Jablonci a hráči se pohrnou do Liberce jako hazardního ráje. Každá obec, která si myslí, že na tom vydělá, se šeredně plete.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce