Sehnalová (ČSSD): Chudobu žen je nutné odstranit

28.05.2016 11:29

Chudoba a sociální vyloučení postihuje více ženy než muže, silně navíc dopadá i na jejich děti a může přetrvávat po několik generací.

Sehnalová (ČSSD): Chudobu žen je nutné odstranit
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Poslanci Evropského parlamentu proto dnes přijali Zprávu o chudobě z hlediska rovnosti žen a mužů, která poukazuje na příčiny chudoby žen a dává doporučení Komisi a členským státům, jak se s jejich dopady vypořádat.

"Ženy tvoří většinu nejchudších obyvatel na světě, i v Evropské unii přitom žije v chudobě téměř 65 milionů žen a 58 milionů mužů. Zvláště ohrožené jsou přitom ženy, které se musí potýkat s vícenásobnou diskriminací, ať už se jedná o matky samoživitelky, ženy se zdravotním postižením či starší ženy. Právě ty nakonec průměrně pobírají o 39 % nižší důchod než muži," uvedla poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová (ČSSD).

Zpráva zdůrazňuje, že zásadní pro boj s chudobou žen je umožnit jim lépe sladit soukromý a pracovní život. Vyzývá proto členské státy, aby zaváděly pracovní podmínky vstřícné k rodinám a podporovaly vznik kvalitních služeb sociální péče. Evropská komise by proto podle přijaté zprávy měla předložit návrhy na nové směrnice o mateřské, rodičovské a otcovské dovolené a přijmout opatření k podpoře zaměstnanosti žen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie