Sehnalová (ČSSD): Do roku 2020 bude v Evropě až 120 milionů handicapovaných

09.09.2017 17:51

Poslanci Evropského parlamentu budou příští týden na plenárním zasedání ve Štrasburku projednávat (středa) a hlasovat (čtvrtek) o návrhu směrnice o Evropském aktu přístupnosti, který obsahuje soubor pravidel o zlepšení přístupnosti široké škály produktů a služeb osobám se zdravotním postižením. Sociální demokraté předložili několik pozměňovacích návrhů, které mají navrženou podobu textu posílit a zlepšit tak práva lidí s postižením.

Sehnalová (ČSSD): Do roku 2020 bude v Evropě až 120 milionů handicapovaných
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Olga Sehnalová (ČSSD), stínová zpravodajka návrhu za politickou skupinu sociálních demokratů (S&D), před hlasováním prohlásila: „I když běžně považujeme služby a výrobky jako počítače, chytré telefony, bankomaty nebo parkovací automaty za samozřejmé, lidé s postižením musí denně čelit obtížím s přístupem k těmto výrobků a službám. Do roku 2020 přitom bude určitým stupněm zdravotního postižení trpět až 120 milionů Evropanů.“

„Výsledek dubnového hlasování ve Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů byl pro mne velké zklamání. Europoslanci z pravicových frakcí oslabili původní návrh Komise, což je pro nás nepřijatelné. Jako sociální demokraté hájíme mnohem ambicióznější podobu aktu a předložili jsme proto pozměňovací návrhy k posílení textu. Chtěli bychom mimo jiné dosáhnout, aby navrhovaná opatření brala plně v potaz také potřeby starších občanů, ale také například těhotných žen,“ vysvětlila Olga Sehnalová, která byla stínovou zpravodajkou v hlavním Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů i ve Výboru pro dopravu a cestovní ruch, který přijímal k návrhu směrnice stanovisko.

„Chtěli bychom také zabránit vzniku obecných výjimek z plnění povinností této směrnice a dosáhnout toho, aby požadavky na přístupnost splňovaly všechny společnosti, bez ohledu na jejich velikost,“ doplnila Olga Sehnalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.