Sehnalová (ČSSD): Dohodu TTIP ano, ale ne za každou cenu

11.04.2015 19:01

Po měsících různých vyhrocených vyjádření zarytých příznivců i odpůrců dohody TTIP (Dohoda o transatlantickém obchodním a investičním partnerství), včetně petice, kterou proti jejímu přijetí podepsalo již více než milion a půl lidí v Evropě, se jejími obrysy nyní začal zabývat Evropský parlament v různých výborech. Podotýkám, že se jedná o stanovení jakýchsi politických mantinelů pro vyjednávače z Evropské komise, nikoliv o smlouvu samotnou, o které se stále vyjednává, a tato jednání zdaleka ještě nejsou u konce.

Sehnalová (ČSSD): Dohodu TTIP ano, ale ne za každou cenu
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Hlavním výborem, tedy jakýmsi mluvčím Evropského parlamentu v této věci, je výbor INTA (Výbor pro mezinárodní obchod) a hlavním zpravodajem je německý sociální demokrat Bernd Lange. Chceme-li tedy nahlížet "pod pokličku", měli bychom seriózně hovořit i o tom, že každá z politických skupin chce do vyjednávání zahrnout přirozeně své vlastní dlouhodobé priority. U sociálních demokratů budou prostě jiné než třeba u liberálů. To, co vzejde jako stanovisko Evropského parlamentu, bude výsledkem politické dohody, kompromisu. Jak bude vypadat, není dáno nějakou objektivní, jedinou správnou pravdou, ale politickým rozhodnutím. Součástí celého vyjednávání je také taktika a schopnost konečného politického kompromisu.

Jsem členkou dvou výborů, které se ke smlouvě TTIP vyjadřují (mimochodem těch výborů, které se v Evropském parlamentu smlouvou seriózně zabývají, je hned 15). V každém z nich dopadlo hlasování zcela opačně. Ve výboru IMCO (Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů) prošlo stanovisko o TTIP, které zpracovávala kolegyně Dita Charanzová zastupující skupinu evropských liberálů, velmi těsně. Sociální demokraté na závěr hlasovali proti znění stanoviska, protože několik důležitých priorit sociálních demokratů neobsahovalo. Velká část našich pozměňujících návrhů přes vytvořenou hlasovací většinu evropských liberálů, lidovců a konzervativců neprošla. K mému zklamání nebyl například přijat ani můj pozměňující návrh, který požadoval posouzení, v jakých oblastech lze očekávat vznik pracovních míst a kde by mohlo naopak dojít k jejich úbytku a propouštění zaměstnanců. I my jako sociální demokraté jsme některé body návrhu podporovali, jiné ne. Takový je politický život.

Naproti tomu ve výboru TRAN (Výbor pro dopravu a cestovní ruch), kde stanovisko zpracovával nizozemský poslanec van de Camp ze skupiny evropských lidovců, byli sociální demokraté s pozměněným zněním stanoviska spokojeni a hlasovali pro  jeho přijetí a byli to naopak lidovci, liberálové a konzervativci, kdo v závěrečném hlasování toto stanovisko potopili. Netroufnu si je ale proto označit za nepřátele přijetí smlouvy TTIP.

Asi jediné, co lze zatím z průběhu rámcových debat v Evropském parlamentu o připravované dohodě o TTIP vyvodit, je, že hlavním kamenem úrazu budou zejména arbitrážní řízení mezi investorem a státem (ISDS) ve stávající podobě a konkrétní řešení tzv. regulatorní spolupráce a demokratický dohled nad ní. Detaily vyjednané dohody budou tím, co nakonec rozhodne o jejím osudu.

Bohužel, nejen konspirační teorie odpůrců, ale i nekritické vyzdvihování výhod zastánců dělá dohodě TTIP medvědí službu. Místo poctivého vysvětlování výhod a sporných bodů občanům, což je, uznávám, poněkud náročnější postup, se pak nemůžeme divit, že se zvedá míra kontroverze a naopak se vytrácí racionální přístup, který by si jistě tak důležitý dokument zasloužil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Sehnalová - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.