Sehnalová (ČSSD): Dvojí kvalita - lidovci se (snad) konečně přidali

06.03.2014 7:25

Křesťanští demokraté dnes zahájili volební kampaň pro volby do Evropského parlamentu 2014. Pod heslem "Hájíme české zájmy" se chtějí zaměřit na potraviny, které mají stejné obaly, ale rozdílnou kvalitu. Jsem ráda, že se KDU-ČSL tak hlasitě k tomuto tématu hlásí a konečně snad v této věci podpoří sociální demokraty. Moje dosavadní zkušenost, na rozdíl od předvolebních slibů, je totiž diametrálně odlišná.

Sehnalová (ČSSD): Dvojí kvalita - lidovci se (snad) konečně přidali
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Dvojí kvalita potravin bylo téma, které jsem z pozice členky Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele do Evropského parlamentu vnesla již v roce 2011, kdy jsem jako první interpelovala v této věci Evropskou komisi.

Anketa

Jaká strana, aktuálně pod 5 procent, je Vám nejblíž?

11%
23%
hlasovalo: 3943 lidí
Po vyhýbavé odpovědi ze strany Komise jsem počátkem roku 2012 zorganizovala veřejné slyšení a ochutnávku značkových potravin (podobnost s dnešní tiskovou konferencí značně náhodná?), které se ve stejném obalu prodávají v Bruselu, ve Štrasburku a v Brně. Potraviny jsme nechali otestovat také Mendelovou zemědělskou univerzitou v Brně, která měla možnost výsledky tohoto testování v Evropském parlamentu rovněž prezentovat, stejně jako zástupci zmiňované spotřebitelské asociace ze Slovenska.

S otázkou na nepřípustnou praxi dvojí kvality značkových výrobků, zdaleka nejen potravin, jsem se následně opakovaně obracela na Evropskou komisi. Bohužel, můj požadavek na veřejné projednávání tématu, který byl podán jménem celé frakce Socialistů a demokratů, se na plénum nakonec vůbec nedostal.  

„Síla Evropské lidové strany zaručuje, že naše cíle a naše sliby jsou nejenom důvěryhodné, ale jsou také realistické,“ podotkl dnes lídr lidovců do eurovoleb Pavel Svoboda.

Pokud by můj požadavek frakce Evropské lidové strany, jejíž nedílnou součástí je i KDU-ČSL, podpořila, byl by jeho osud jistě jiný. Možná bychom dnes už nemuseli sledovat ochutnávky, ale měli bychom na stole konkrétní legislativní řešení problému, kterým rozdílná kvalita značkových výrobků bezpochyby je...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…