Sehnalová (ČSSD): Evropská komise navrhuje nová pravidla pro nakupování na internetu

10.12.2015 8:24

Dva legislativní návrhy, jejichž účelem je zvýšit ochranu spotřebitelů, kteří nakupují on-line v jiné zemi EU, dnes představila Evropská komise.

Sehnalová (ČSSD): Evropská komise navrhuje nová pravidla pro nakupování na internetu
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

První návrh se věnuje poskytování digitálního obsahu (například stahování hudby), druhý je zaměřen na prodej zboží po internetu. Komise očekává, že jejich přijetím dojde k posílení důvěry v nakupování online a rozšíření internetového prodeje. V současné době na internetu nakupuje z jiné země EU pouze 15 % zákazníků, ve vlastní zemi je to přitom téměř trojnásobek (44%).

Poskytování digitálního obsahu a internetový prodej po celé EU se má zjednodušit díky jednotnému souboru smluvních pravidel. V praxi Komise navrhuje například obrátit důkazní břemeno v případě reklamace - podle zamýšlených pravidel by měl spotřebitel po celou dobu dvouleté záruky právo požadovat nápravu, aniž by vadu v okamžiku dodání musel doložit. V současné době po šesti měsících může být zákazník požádán, aby prokázal existenci této vady již v okamžiku dodání.

Závazná pravidla s platností v celé EU má získat také nakupování digitálního obsahu. Spotřebitelé budou mít nárok na odstoupení od smlouvy a vrácení celé částky v případě stáhnutí poškozeného digitálního obsahu, např. počítačové hry. V řadě členských států dosud žádná taková pravidla pro digitální obsah neexistují.

„Pravidla pro nakupování na internetu mají aktuálně z hlediska spotřebitele několik nedostatků, na které má předložená legislativa reagovat, ať už je to absence spotřebitelských práv pro nakupování digitálního obsahu nebo některé rozdíly pravidel v jednotlivých členských státech, zejména v případě poškozeného zboží.

Evropský parlament bude při projednávání zajímat, aby sjednocená smluvní pravidla garantovala co nejvyšší možnou míru ochrany spotřebitele a nevedla k rozdílům mezi právními normami pro online nákupy a nákupy v kamenných obchodech,“ uvedla k návrhům Olga Sehnalová, členka Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele Evropského parlamentu.

Dvě předložené směrnice jsou první navrhovanou legislativou v rámci strategie pro jednotný digitální trh. Celkem Komise do konce příštího roku avizuje předložit šestnáct iniciativ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL