Sehnalová (ČSSD): Evropský průkaz pro osoby s postižením usnadní cestování

03.07.2015 6:34

Osmdesát milionů Evropanů se zdravotním postižením musí při cestování čelit problémům způsobeným nedostatečným uznáním jejich statutu. Komisařka Thyssen proto v úterý oznámila projekt jednotného evropského průkazu pro osoby s postižením.

Sehnalová (ČSSD): Evropský průkaz pro osoby s postižením usnadní cestování
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Svoboda pohybu je jedním ze základních práv garantovaných všem občanům Evropské unie. Osmdesát milionů Evropanů se zdravotním postižením však musí při cestování čelit nejen překážkám vyplývajícím z jejich postižení, ale i problémům způsobeným nedostatečným uznáním jejich statutu. Nemají tak například přístup ke službám, které by mohli využívat doma.

Jak však v úterý oznámila Marianne Thyssen, komisařka pro zaměstnanost, sociální věci, dovednosti a pracovní mobilitu, Evropská komise se rozhodla představit projekt jednotného evropského průkazu pro osoby s postižením. Tento průkaz umožní vzájemné uznávání jejich statutu napříč státy Evropské unie. Postižení díky tomu budou moci při cestování po Evropské unii užívat stejná práva, jako mají místní občané.

"Vzájemné uznání identity člověka a jeho statutu je základním prvkem práva na volný pohyb," prohlásila komisařka v Evropském parlamentu. "Odstranění překážek, které brání ve volném pohybu, je navíc v našem ekonomickém i sociálním zájmu," doplnila. Evropská komise slíbila rozdělit 1,5 milionu euro mezi sedmnáct zemí, které na zavedení jednotného průkazu začnou od roku 2016 pracovat.

 

"Jsem velmi ráda, že se Komise konečně rozhodla jednotný průkaz pro osoby s postižením představit. Sama jsem ji v této věci několikrát interpelovala. Kvůli nedostatečnému uznávání průkazů pro osoby s postižením muselo mnoho občanů Evropské unie na svých cestách bojovat se zbytečnými překážkami," vítá iniciativu Komise poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová, která je místopředsedkyní parlamentní meziskupiny pro práva osob s postižením.

Předseda této meziskupiny, maďarský europoslanec Ádam Kósa, však upozornil, že kromě usnadnění cestování je potřeba pracovat také na tom, aby v zahraničí mohli lidé se zdravotním postižením užívat plný přístup ke vzdělání, zaměstnání či kultuře. Problém v současné době představuje například to, že každý z členských států Evropské unie definuje "osobu s postižením" na základě jiných měřítek. K tomu, aby byl nový průkaz skutečně efektivní, je také potřeba, aby se k jeho uznávání připojily i zbývající členské státy Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…