Sehnalová (ČSSD): Hlavní ambicí Cílů udržitelného rozvoje je ukončit chudobu

07.07.2017 15:27

Evropský parlament přijal zprávu o úsilí EU v oblasti udržitelnosti a zavázal se k naplňování sedmnácti cílů udržitelného rozvoje OSN. Zpráva se věnuje širokému spektru témat, která jsou ve vzájemně propojených cílech obsažena - boji proti chudobě, opatřením na zlepšování životního prostředí a proti změně klimatu či dostupnosti vzdělání. Hlavní zásadou Cílů udržitelného rozvoje je přitom „nikoho neopomenout“.

Sehnalová (ČSSD): Hlavní ambicí Cílů udržitelného rozvoje je ukončit chudobu
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

K naplňování sedmnácti cílů udržitelného rozvoje OSN a přijímání odpovídajících politik se dnes Evropský parlament zavázal ve Zprávě o úsilí EU v oblasti udržitelnosti, kterou poslanci a poslankyně odhlasovali na plenárním zasedání ve Štrasburku. Zpráva se věnuje širokému spektru témat, která jsou ve vzájemně propojených cílech obsažena – boji proti chudobě, opatřením na zlepšování životního prostředí a proti změně klimatu či dostupnosti vzdělání. Hlavní zásadou Cílů udržitelného rozvoje je přitom „nikoho neopomenout".

„Přijetí Cílů udržitelného rozvoje lidé s postižením přivítali. Hlavní ambicí těchto cílů je totiž ukončit chudobu ve všech jejích formách všude na světě a právě osoby s postižením jsou chudobou ohroženy nejvíce, a to nejen v rozvojových zemích, ale i v Evropské unii," zdůraznila poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová, která je předsedkyní parlamentní meziskupiny pro práva osob s postižením.

„Lidé s postižením patří mezi ty, kdo jsou nejvíce vyčleněni ze společnosti, nemají dostatečný přístup ke vzdělání, zaměstnání nebo zdravotní péči. Právě proto je zapotřebí přijmout opatření, která na ně budou myslet, a je důležité, aby byli zahrnuti i do této zprávy. V tomto smyslu jsem ke zprávě navrhla dva pozměňovací návrhy, které podpořili poslanci napříč politickými frakcemi," doplnila poslankyně.

V pozměňovacích návrzích Olga Sehnalová zdůraznila, že při implementaci Cílů udržitelného rozvoje je potřebné brát v potaz Úmluvu OSN o právech osob se zdravotním postižením, kterou EU ratifikovala v lednu 2011. Evropský parlament je dnes podpořil velkou většinou.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…