Sehnalová (ČSSD): Je dobře, že Komise podporuje i projekty zaměřené na rozvoj nových technologii

13.07.2015 8:23

V rámci výběru projektů z finančního nástroje pro propojení Evropy CEF uspěly především železniční projekty

Sehnalová (ČSSD): Je dobře, že Komise podporuje i projekty zaměřené na rozvoj nových technologii
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Výbor Evropské komise „Nástroj pro propojení Evropy“ (CEF – ConnectionEuropeFacility) dnes schválil 276 projektů, které Komise podpoří v rámci první výzvy ze stejnojmenného finančního nástroje. Ten je určen na poskytování finanční pomoci v oblasti dopravy a energetiky v období 2014-2020, protože Evropská unie se chce především zaměřit na dobudování devíti hlavních koridorů, které budou plnit funkci dopravní páteřní sítě. Transevropská dopravní síť (TEN-T),tzv. Core network, má vzniknout do roku 2030.

V rámci první výzvy, vyhlášené v září loňského roku, Komise obdržela od členských států celkem 735 projektů s celkovou hodnotou přes 36 miliard eur. Vzhledem k vysokému počtu předložených projektů musela odmítnout i velmi dobré projekty, aby nebyl překročen rozpočet pro první výzvu v celkové hodnotě 13,1 miliard eur. Nakonec se rozhodla se podpořit 276 z nich.

Částka 11,3 miliard je určena pro země čerpající finanční prostředky z fondu soudržnosti, tzv. kohezního CEF. Z toho je pro Českou republiku vyčleněno 1,1 miliardy eur, kterou musí vyčerpat do konce roku 2016. Pokud se to nepodaří, budeme se muset snažit od roku 2017 uspět s projekty v silné mezinárodní konkurenci spolu s ostatními zeměmi.V rámci první výzvy se ČR podařilo získat finanční prostředky navšechnypřihlášenéželezniční projektyjako např.: úprava železničního uzlu v Plzni nebo optimalizace trati Praha hl. n. – Praha Hostivař.

„Je zřejmé, že při výběru projektů z České republiky upřednostní Evropská komise železniční projekty, což ostatně potvrdil zástupce Komise během slyšení před poslanci Evropského parlamentu,“ říká Olga Sehnalová, poslankyně Evropského parlamentu a náhradní členka Výboru pro dopravu a cestovních ruch.

Naopak Komise nenavrhla ke spolufinancování projekty silniční dopravy a vnitrozemských vodních cest. Výjimkou je úspěch v rámci společného projektu několika zemi iHeERO, který má za cíl připravit infrastrukturu pro včasné spuštění systému eCall.

„Je dobře, že Komise podporuje i projekty zaměřené na rozvoj nových technologii a inteligentních dopravních systémů. Úspěch společného projektu iHeERO pouze potvrzuje, že ČR je v tomto směru mezi evropskými lídry,“ dodává Olga Sehnalová, poslankyně Evropského parlamentu.

MUDr. Olga Sehnalová MBA
Poslankyně Evropského parlamentu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…