Sehnalová (ČSSD): Ještě ke dvojí kvalitě aneb Co nebylo v MF DNES

08.02.2017 20:30

Mladá fronta z úterý 7.2.2017 otevírala článkem, ve kterém se věnuje problematice tzv. dvojí kvality potravin, tedy různému složení potravin prodávaných pod stejnou značkou a balením v různých státech EU. Jsem ráda, že se tisk a s ním i kompetentní orgány, ke kterým Ministerstvo zemědělství v případě potravin jednoznačně patří, začínají po letech tématu intenzivněji věnovat. Sama mám dlouholetou zkušenost s nezájmem a bagatelizací této nedůstojné a nepřijatelné praxe.

Sehnalová (ČSSD): Ještě ke dvojí kvalitě aneb Co nebylo v MF DNES
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Co v článku nezaznělo a stojí možná za doplnění. Jednak to, že ačkoliv se pan ministr Jurečka k tématu hlásí, ještě před rokem a půl se pro Hospodářské noviny vyjádřil, že si lidé mají číst, co je na obalu, a jinak je to v pořádku. Za dobu, kdy je ve funkci, mohlo být v této věci při troše skutečné aktivity vykonáno nepochybně více.

K větší aktivitě ministerstev zemědělství v případě potravin a průmyslu a obchodu v případě nepotravinářského zboží došlo až po mé schůzce s premiérem Sobotkou po zveřejnění dalšího průzkumu srovnání kvality potravin v ČR a SRN, který jsem iniciovala v roce 2015. Začalo dopisování s Evropskou komisí, která nakonec usoudila, že by se snad mohlo jednat o nekalou obchodní praktiku, nicméně vymáhání je na členských státech. Marně čekám, kdy se nějaké aktivity dočkám na straně příslušných dozorových orgánů v ČR.

Za skutečně promarněnou příležitost považuji Slovenské předsednictví v Radě EU, které nás v této věci podporuje. Místo, abychom s nimi sladili noty a ministerstvo nejprve vypracovalo vlastní kvalitní analýzy, Ministerstvo zemědělství nepočkalo a vytáhlo téma vyzbrojeno pouze daty z našeho předloňského průzkumu v době, kdy předsedalo Nizozemsko, jehož zájem na tématu je vpravdě nulový.

Pokud mohu dodat ještě něco ke svým aktivitám na půdě Evropského parlamentu. Každé dílčí ustanovení ve zprávách, které se o dvojí kvalitě zmiňuje, je úspěch. Máme jich několik: namátkou zpráva o nové spotřebitelské politice z roku 2013, zpráva o politice hospodářské soutěže za rok 2014, zpráva o politice hospodářské soutěže za 2015. Škoda, že se během hlasování nejsme schopni více podpořit s dalšími (nejen) českými europoslanci napříč politickými skupinami. Pomohlo by to víc, než se k tématu hlásit pouze před volbami.

Jsem ráda, že politická frakce Socialistů a demokratů bude na můj podnět na téma diskriminace spotřebitelů v EU pořádat na podzim v Evropském parlamentu slyšení. Záštita druhé největší politické frakce je už vnímána jako politický problém hodný pozornosti. Mezi tím by měl být hotov průzkum mé chorvatské sociálně demokratické kolegyně Biliany Borzan, která se zaměřila mimo jiné i na drogistické zboží.

Téma dvojí kvality je tématem domácím i evropským. Je o férovosti vnitřního trhu a rovnosti mezi občany EU. K té máme nejen pohledem dvojí kvality ještě pěkně daleko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.