Sehnalová (ČSSD): K dobré pověsti dopravců musí patřit důstojné podmínky řidičů

04.12.2014 6:31

Zajištění důstojných sociálních podmínek pracovníkům v silniční nákladní dopravě je jednou z nejdůležitějších priorit politické skupiny sociálních demokratů v Evropském parlamentu.

Sehnalová (ČSSD): K dobré pověsti dopravců musí patřit důstojné podmínky řidičů
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Zde jsme na jedné lodi představiteli evropských dopravních odborů, kteří na neudržitelnou situaci, která ovšem není žádným tajemstvím, dlouhodobě upozorňují. Ozývají se čím dál častěji také samotní řidiči, kteří jsou mnohdy přímo i nepřímo nuceni práci za nelidských podmínek přijmout.

Boj proti sociálnímu dumpingu a nedůstojným podmínkám pro výkon povolání v silniční dopravě bohužel stále zůstává jen na úrovni výzev a slibů, a to nejen při vymáhání pravidel samotnými členskými státy, ale bohužel také ze strany Evropské komise. Nová slovinská komisařka pro dopravu Violeta Bulcová během slyšení před poslanci ve Výboru pro dopravu a cestovní ruch boj proti sociálnímu dumpingu ve všech druzích dopravy zdůraznila tolikrát, že by nezaujatý pozorovatel mohl nabýt dojmu, že snad ani není kandidátkou za politickou frakci liberálů.

Nezbývá než doufat, že praxe nebude vypadat podobně, jako u dobíhající Komise a jednoho z jejích posledních návrhů o pravidlech pro hodnocení dobré pověsti silničních dopravců. Podle tohoto návrhu, který má být v rámci tzv. procedury komitologie součástí nařízení 1071/2009 o závazných podmínkách pro výkon povolání podnikatele v silniční dopravě, by totiž sociální dumping a další nekalé praktiky dobrou pověst dopravců, kteří provozují činnost na území Evropské unie, nijak neohrozily. Komise v návrhu zcela rezignovala na potřebu nastavit férové podmínky pro výkon povolání profesionálních řidičů, které by zároveň pomohly zajistit lepší dodržování pravidel řízení a odpočinku, jednoho ze základních předpokladů pro bezpečný provoz nákladních vozidel na evropských silnicích. Chybí také mechanismy pro přeshraniční vymáhání pravidel a potírání nelegální kabotáže. Na tyto zásadní nedostatky jsme spolu s dalšími kolegy ze sociálně demokratické frakce během listopadového jednání výboru důrazně upozornili a jsem ráda, že během hlasování na výboru jsme naši pozici prosadili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Sehnalová - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…