Sehnalová (ČSSD): LuxLeaks i další daňové úniky prošetří nový výbor Evropského parlamentu

13.02.2015 14:40

Poslanci Evropského parlamentu ve čtvrtek schválili zřízení zvláštního výboru, který vyšetří praktiky daňových úniků, jako byl například nedávný LuxLeaks. Práce výboru by měla osvětlit, jak dosavadní daňové podvody probíhaly, a zabránit dalším zpronevěrám.

Sehnalová (ČSSD): LuxLeaks i další daňové úniky prošetří nový výbor Evropského parlamentu
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

„Boj proti daňovým únikům a podvodům v Evropské unii byl jedním z ústředních bodů volebního programu evropských sociálních demokratů. Dostupnost a kvalita veřejných služeb, na nichž stojí soudržná a sociální společnost, přímo souvisí s příjmy státu, který je zajišťuje. Jako sociální demokraté na do nebe volající praktiky poukazujeme soustavně,“ uvedla poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová (ČSSD, S&D).

Výbor prošetří daňová pravidla v jednotlivých členských státech, zabývat se bude také jejich transparentností. Výsledkem jeho práce bude zpráva s legislativními návrhy, jak současnou situaci zlepšit a jak daňovým únikům čelit. Zpráva také pomůže lépe pochopit systém daňových dohod, které některé velké podniky uzavíraly s členskými státy. Právě tyto dohody umožňovaly ekonomickým gigantům, aby se vyhnuly placení daní v zemích, kde působí. Tím evropská ekonomika přišla o miliardy eur.

„Pokud tedy v Evropě hledáme zdroje na investice, tvorbu pracovních míst a nastartování hospodářského růstu, hledejme je právě zde. Proto jako sociální demokraté v Evropském parlamentu nechceme skončit pouze u vyšetřování daňových úniků v souvislosti s případem LuxLeaks, ale zajímá nás především to, co se bude dít, až vyšetřování skončí. Následovat musí konkrétní legislativní opatření. Pak se teprve ukáže, jak to kdo s bojem proti daňovým únikům myslí vážně a jak se k této věci postaví jednotlivé členské státy, včetně České republiky,“ dodala europoslankyně.

Sociálně demokratičtí europoslanci budou tvořit téměř čtvrtinu zvláštního výboru - dvanáct z celkových 45 členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině