Sehnalová (ČSSD): Moderní budova neznamená bezpečná budova

27.02.2015 20:31

Více než 4000 životů mají v Evropské unii každoročně na svědomí požáry. Europoslankyně Olga Sehnalová proto ve středu 25. února v Bruselu zahájila ve spolupráci s organizací Fire Safe Europe celoroční kampaň za zlepšení požární bezpečnosti budov.

Sehnalová (ČSSD): Moderní budova neznamená bezpečná budova
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

„Většinu svého času trávíme uvnitř - ať už doma, v kancelářích, nemocnicích, školách, hotelech či veřejných budovách. Právě tam však vzniká naprostá většina požárů,“ uvedla na úvod poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová.
Na evropské úrovni neexistuje k problematice požární bezpečnosti jednotný přístup. V německých školách je například vzdálenost k únikovým východům 10 metrů, v Itálii šestkrát tolik. Se současnou změnou konstrukce budov a materiálů používaných na jejich stavbu se zásadně proměnily také možnosti hasičů, jak s ohněm bojovat.

„Moderní budova neznamená bezpečná budova. Ačkoliv se značně rozšířilo například použití detektorů kouře či požárních postřikovačů, roční počet úmrtí zůstává stále stejný,“ poznamenal Claus Bugge Garn, místopředseda Fire Safe Europe. Doplnil, že chybí dostatek informací o vlastnostech a hořlavosti nových materiálů používaných ve stavebnictví a téměř neexistují výzkumy toxicity dýmu. Ten má přitom na svědomí více obětí než oheň samotný.

„Oheň nejvíce ohrožuje nejslabší oběti - ať už staré lidi, osoby s postižením či děti, které nestihnou utéci včas. Nejvíce lidí umírá ve svých domovech, ačkoliv tam se cítí nejbezpečněji,“ doplnila Brigitte Messerschmidt z Fire Safe Europe.

Možnosti komplexního řešení současné situace prodiskutovali na setkání zástupci Evropského parlamentu členové evropských požárnických organizací, stavebního průmyslu i Evropské komise.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Sehnalová - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…