Sehnalová (ČSSD): Nařízení přispěje ke zvýšení ochrany spotřebitelů

14.11.2017 17:56

Europoslanci schválili posílení pravomocí dozorových orgánů na ochranu spotřebitele.

Sehnalová (ČSSD): Nařízení přispěje ke zvýšení ochrany spotřebitelů
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Evropský parlament na dnešním plenárním zasedání ve Štrasburku schválil definitivní podobu nařízení o spolupráci dozorových orgánů v oblasti ochrany spotřebitele. Legislativa posílí pravomoci dozorových orgánů v oblasti ochrany spotřebitele v celé EU a zlepší mechanismy, kterými tyto orgány přeshraničně spolupracují při porušování zákona. Zákon v Evropském parlamentu připravovala česká europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD), v platnost vstoupí za dva roky.

„Dozorové orgány v rámci vnitřního trhu EU musí spolupracovat doslova na dennodenní bázi a mít dostatečné pravomoci a nástroje k řešení přeshraničních případů. Nařízení přispěje ke zvýšení ochrany spotřebitelů a nastavení férových podmínek pro všechny podnikatele na vnitřním trhu,“ okomentovala přijatý text zpravodajka Olga Sehnalová.

Mezi seznam pravomocí, které budou mít dozorové orgány ve všech státech EU v oblastech vyšetřování, vymáhání práva a stanovení nápravných opatření, bude patřit například:

  • možnost kontrolního nakupování zboží pod skrytou identitou
  • pravomoc ukládat sankce a požadovat od obchodníka závazek nabídnout spotřebitelům, kteří utrpěli škodu, odpovídající nápravu
  • možnost vyžadovat pozastavení internetové stránky v případě, že její provozovatel nereaguje a odmítá zjednat nápravu
  • pravomoc požadovat informace od registrátorů domén a bank ke zjištění totožnosti odpovědného obchodníka

Dozorové orgány budou moci také snáze koordinovat vyšetřování spotřebitelských trhů. V momentě, kdy tržní trendy, stížnosti spotřebitelů nebo jiné náznaky ukážou, že by mohlo dojít nebo již dokonce dochází k rozsáhlým porušováním právních předpisů na ochranu spotřebitele, může být svolán celoevropský průzkum a přijata závazná opatření ve všech členských státech. Dosud se tak dělo v omezené míře a pouze v online prostředí.

„Zákon bude účinným nástrojem na postihování všech dobře známých nezákonných praktik, ale poslouží také například v boji proti dvojí kvalitě výrobků a všude tam, kde jsou spotřebitelé diskriminováni nebo se s nimi nejedná fér,“ je přesvědčena Olga Sehnalová.

Revize pravidel také zlepší postavení spotřebitelských organizací, které budou moci dozorovým orgánům oficiální cestou poskytovat informace o podezření na porušování práv. S orgány dozoru budou spolupracovat i obchodní sdružení, která rovněž dobře znají trh a mají informace, ke kterým se dozorové orgány leckdy nemusí dostat.

„Cenné informace přinesou do systému spolupráce i spotřebitelské organizace, které mají stížnosti spotřebitelů z první ruky. S informacemi od spotřebitelů dozorové orgány dosud často nemohly nebo nechtěly pracovat, což se změní," doplnila Olga Sehnalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…