Sehnalová (ČSSD): Osoby a obsazení aneb Žádné senzace

12.10.2016 10:55

I když sestavování krajských koalic začalo nahrávkou na mediální smeč o spiknutí tradičních stran proti vítězi, měli bychom trochu ubrat plyn a slevit z rychlých soudů.

Sehnalová (ČSSD): Osoby a obsazení aneb Žádné senzace
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Koalice jsou nejen o stranách, ale také a především o konkrétních lidech, kteří je představují, jejich spletitých vztazích, ale i připravenosti, politických zkušenostech a vazbách. A ještě jsou zde osobní sympatie a nevraživosti, jizvy a otevřené rány z faulů dávných i nedávných a ambice svých nositelů.

To vše tak při minimálních rozdílech ve volebních programech a nijak závratných rozdílech ve volebních výsledcích v krajích hraje větší vliv na sestavování koalic, než by velel celostátní politický pohled na věc. A tak uvidíme koalice, do kterých se vejdou vítězové z ANO tu s TOP09, tu s ODS, jinde s komunisty, ČSSD a mnohé další roztodivné koalice.  Někde se do koaliční sestavy ANO pro změnu nevejde.

Koalice sestaví ti, kdo si více sednou a kdo si více věří, přehnané ambice a nechuť ke kompromisům nemusí na partnery, se kterými se chcete dohodnout, nutně zapůsobit, a tak i vítěz může skončit v opozici. Tak jako v každých volbách. Interpretace povolebních koalic by neměla být zjednodušena bez znalosti skutečných místních poměrů. A nakonec se ukáže, že to s těmi tradičními stranami není zase tak zlé, jak jsme byli masírováni před volbami a těsně po nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…