Sehnalová (ČSSD): Pár vět ke slyšení Věry Jourové

04.10.2014 12:48

Slyšení designované komisařky Věry Jourové bylo mezi poslanci Evropského parlamentu přijato rozpačitě. Po pozitivních komentářích v českých médiích se proto rezervovaný postoj poslanců EP k výkonu české kandidátky jeví jako nepochopitelný. V čem tedy tyto výhrady spočívají?

Sehnalová (ČSSD): Pár vět ke slyšení Věry Jourové
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Problematická je už samotná šíře tzv. portfolia, které je skutečně velmi obsáhlé. To kritizovali poslanci ještě před samotným zahájením slyšení. Klíčová oblast ochrany osobních údajů, zejména ve světle posledních špehovacích skandálů, které poznamenaly vztahy mezi Evropou a USA, působí vedle genderové problematiky, byť jsou obě důležité, opravdu nepatřičně. Je skutečně těžké obsáhnout celou agendu. Nota bene u nováčka, který se kromě regionální politiky v jiných oblastech nepohyboval.

Neměli bychom však ani zastírat, že výkon paní Jourové prostě nebyl oslnivý. Osobně mne velmi překvapilo a nepochybně nejen mne, že se rozhodla odpovídat pouze česky. Vzpomínám si na úšklebky směrem k Vladimíru Špidlovi ohledně jeho jazykových schopností (na slyšení mluvil německy a francouzsky). To bylo podle mne na škodu věci. Nálada na slyšení byla vcelku vlídná, úsměvy by nás však neměly mást. Během slyšení nejde o to, nějak přežít dvě minuty odpovědí po dobu tří hodin, což je nesmírně náročné samo o sobě, ale především dát poslancům alespoň několik konkrétních příslibů, co hodlá jako komisařka dělat. Bude to ona, kdo bude rozhodovat, jakým směrem se půjde a co se bude navrhovat. V tomto ohledu se poslanci, bohužel, nedočkali.

Tři politické skupiny, které mají technickou dohodu o spolupráci, mají také každá své jasné priority a otázky jsou z jejich strany dopředu velmi předvídatelné, neřku-li známé. Některé proběhly otevřeně i médii. Proto se očekávaly jasnější odpovědi a upřesnění i toho, co bylo příliš obecně zodpovězeno písemně na dotazy výborů před slyšením. Poslanci chtějí slyšet určité politické závazky a stanoviska. Co lze očekávat od budoucí komisařky v příštích pěti letech. O to jde v tomto "grilování".

Největší výhrady zaznívají od kolegů z různých politických skupin z Výboru pro občanské svobody. Právě jejich agenda a zejména ochrana osobních údajů je v současné době tématem s vysokou politickou prioritou. Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, stejně jako zbývající dva (právní a pro rovnost pohlaví), budou v hodnocení vlídnější, i když i zde se bude pravděpodobně požadovat další upřesnění. Podle mého názoru se Věra Jourová komisařkou nakonec stane. Jen nikoliv tak samozřejmě, jak se původně předpokládalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Sehnalová - profil

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.