Sehnalová (ČSSD): Praktiky autopůjčoven jsou neakceptovatelné

24.01.2015 9:15

Poslanci a poslankyně Výboru pro vnitřní trh (IMCO) uvítali iniciativu Komise proti mezinárodním půjčovnám vozidel s cílem zastavit praktiky, které spotřebitelům brání pronajmout si automobil za stejných podmínek bez ohledu na místo bydliště.

Sehnalová (ČSSD): Praktiky autopůjčoven jsou neakceptovatelné
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Během čtvrtečního hlasování o stanovisku k výroční politice hospodářské soutěže v EU výbor velkou většinou podpořil pozměňovací návrh Olgy Sehnalové, který poukázal na diskriminační praktiky některých velkých autopůjčoven, a zdůraznil, že jakákoliv diskriminace spotřebitelů na vnitřním trhu je neakceptovatelná.
Právě Olga Sehnalová poprvé v Evropském parlamentu upozornila na diskriminační praktiky, které brání evropským spotřebitelům v závislosti na jejich národnosti či pobytu zapůjčit si online vůz za nejnižší dostupnou cenu. Po interpelaci Komise, která účtování rozdílných cen na základě tzv. „objektivních kritérií“ nerozporuje, požaduje poslankyně důslednou analýzu praktik na trhu s autopůjčovnami.

„Jakákoliv diskriminace spotřebitelů, tím spíše na základě jejich národnosti, je v rozporu s myšlenkou vnitřního trhu. Je to nejen nefér, ale také v rozporu s platnou legislativou, která diskriminaci občanů Evropské unie výslovně zakazuje,“ říká Sehnalová.

Poslankyně dále informovala členy výboru o mystery shoppingu, ve kterém nechala ze tří zemí provést ve stejný čas rezervaci stejného auta v Bruselu, Mnichově a Praze.

„Zjistili jsme, že skutečně mohou existovat cenové rozdíly v závislosti na zemi, ze které objednáváte tentýž vůz na letišti v Praze, ale také rozdíly ve smluvních podmínkách. Takové praktiky podle mého názoru nejsou slučitelné s řádným fungováním vnitřního trhu a Komise by se jimi měla zabývat,“ konstatovala Olga Sehnalová a členové výboru se k této výzvě připojili.

Poslankyně ve stanovisku dále upozornila na nezbytnost rychlé reakce regulačních i donucovacích orgánů vůči klamavým a nekalým praktikám. I tento návrh výbor IMCO během hlasování podpořil.

Stanoviskem se nyní bude zabývat zodpovědný Hospodářský a měnový výbor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Sehnalová - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…