Sehnalová (ČSSD): Rychle domů aneb Umírání na silnici není přírodní jev

01.05.2015 15:38

Česká republika je v počtu smrtelných dopravních nehod na počet obyvatel dlouhodobě nelichotivě na jednom z posledních míst v Evropě. Navíc se jí nedaří držet celoevropský trend snižování počtu úmrtí. Naopak.

Sehnalová (ČSSD): Rychle domů aneb Umírání na silnici není přírodní jev
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Za loňský rok zemřelo na českých silnicích poprve více lidí než v posledních letech. To samo o sobě je fakt, který by nás měl za normálních okolností vyburcovat k vážnému přemýšlení o tom, co zlepšit. Umírání na silnici není přírodní jev a nepřiměřená rychlost je nevětším zabijákem.

Jaká je ovšem reakce našich zákonodárců? Přes nesouhlas ministerstva dopravy a odborné veřejnosti umožňuje svým rozhodnutím zvýšení povolené rychlosti na některých úsecích dálnic a rychlostních komunikací. Jistě, je to možnost, nikoliv povinnost. A v ideálním světě budou všichni jezdit podle předpisů a na silnici jistě nebude číhat žádná nepředvídaná okolnost.

A co třeba alkohol? I zde se čas od času objeví nápady umožnit pred jízdou to jedno pivo. Střízlivé řízení ale zatím odolává. Zřejmě známe svoje lidi a tak raději tohoto džina z láhve nevypouštíme. Velmi často se v různých debatách o chování řidičů, ale i dalších účastníků silničního provozu hovoří v Česku o všeobecné neúctě k právu. Ke kroku našich zákonodárců jsem velmi skeptická a při vší úctě ho považuji za opatření, které bezpečnosti na našich silnicích nepřidá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Sehnalová - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL