Sehnalová (ČSSD): Schizofrenie kolegů lidovců v otázce dvojí kvality pokračuje

26.04.2017 9:10

Téma dvojí kvality potravin a nepotravinářských výrobků se v poslední době stalo již těžce přehlédnutelným tématem, ke kterému se nyní hlásí a aktivitami hýří řada kolegů z různých politických frakcí.

Sehnalová (ČSSD): Schizofrenie kolegů lidovců v otázce dvojí kvality pokračuje
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Kdybych neměla za sebou během uplynulých let řadu špatných zkušeností s prohranými hlasováními o mých návrzích v rámci projednávání různých zpráv ve Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů i na plénu Evropského parlamentu, kterými jsem na dvojí kvalitu soustavně upozorňovala, byla by pro mne tato současná aktivita důvěryhodnější. Dvojí kvalita by se také objevila jistě ve vícero zprávách, než jak se nakonec podařilo.

I tak je nutno říci, že v tomto tématu máme jako Evropský parlament několikaletý náskok před Radou ministrů zemědělství i Evropskou komisí.

Nejvíce mne ovšem v této souvislosti zaráží schizofrenie kolegů lidovecké frakce. Jejich politická rezistence vůči tématu dvojí kvality (čest výjimkám) byla doposud opravdu značná, aby se nyní pustili halasně do boje, ale v reálu zase ne tak moc. Podpora mého pozměňovacího návrhu k nařízení o tzv. geo-blockingu, který by praxi dvojí kvality jednoznačně zařadil mezi zakázané praktiky diskriminující spotřebitele, opět našimi pravicovými frakcemi podpořena nebyla.

Jako vstřícné gesto nabídla frakce lidovců podpořit alespoň návrh mnou avízovaného tzv. pilotního projektu do evropského rozpočtu na rok 2018, který by umožnil monitorovat případy dvojí kvality na vnitřním trhu a výsledky zveřejňovat. Návrh pilotního projektu jsme vypracovali. Podpis pod něj připojilo několik kolegů za frakci socialistů, lidovců a liberálů. Podán byl tedy jako společný. Je to konec konců něco, o co Evropský parlament marně žádá Evropskou komisi od roku 2013. Pokud by tento pilotní projekt prošel všemi fázemi schvalování, což ovšem není zdaleka jisté, vzhledem k tomu, že vyjednávání o rozpočtu bude jako obvykle velmi složité, byla by to konečně první monitorovací aktivita dvojí kvality na úrovni EU. Pokud se k tedy k vlastnímu průzkumu dosud neměla Evropská komise, jdeme jako Evropský parlament naproti.

Naši lidovečtí kolegové jsou ovšem přece jen opatrní. Na poslední chvíli přišli s požadavkem, aby se změnil název a před slovo dvojí kvalita se přidalo slůvko „údajná“, jinak by měl návrh problém získat většinu. Pro mne jako autorku návrhu je hlavně důležité, aby prošel, a mohlo se s monitorováním trhu konečně začít pracovat, proto jsem s tímto doplněním souhlasila. Ale celá tato epizoda je v lecčems symbolická a typická. Tento způsob lidoveckého boje proti dvojí kvalitě zdá se mi také poněkud „údajným“.

Olga Sehnalová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.