Sehnalová (ČSSD): Seberegulace na nekalé praktiky v potravinovém řetězci nestačí

21.04.2016 15:22

Nekalé obchodní praktiky mezi jednotlivými aktéry v potravinovém řetězci jsou závažný problém, který vyžaduje řešení na evropské úrovni, odhlasovali dnes poslanci Evropského parlamentu ve Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů.

Sehnalová (ČSSD): Seberegulace na nekalé praktiky v potravinovém řetězci nestačí
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Nekalé obchodní praktiky mezi jednotlivými aktéry v potravinovém řetězci jsou závažný problém, který vyžaduje řešení na evropské úrovni. Dobrovolné iniciativy na evropské i národní úrovni, v rámci nichž se někteří aktéři trhu zavázali k dodržování férového jednání, trpí řadou nedostatků a nedají se v současné době považovat za nástroj proti zneužívání nerovného postavení na trhu. Tak zní některé z hlavních závěrů zprávy Evropského parlamentu, kterou na dnešním zasedání Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů (IMCO) odhlasovali poslanci.

„Nerovnováha sil mezi zemědělci, výrobci potravin a obchodníky vede v řadě případů k nekalým obchodním praktikám, kde slabší strana nemá možnost, případně se bojí účinně bránit. Ačkoliv většina členských států, včetně České republiky, přijala v nedávné době zákony na boji proti nekalým praktikám, potřebujeme koordinaci na evropské úrovni," uvádí europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD), stínová zpravodajka sociálních demokratů k této zprávě.

„Obchodní řetězce i velcí výrobci působí dnes v řadě zemí a mohou využívat stávající roztříštěnost pravidel na vnitřním trhu. Vyzvali jsme proto Komisi, aby předložila návrh společného rámce na úrovni EU, který zajistí rovné podmínky mezi podniky a umožní účinně vymáhat nastavená pravidla,“ myslí si poslankyně. 

Olga Sehnalová dále upozornila na nedostatky seberegulace v odvětví, kterou podporuje Evropská komise. Na evropské úrovni od roku 2013 funguje společná iniciativa 7 asociací, jejímž cílem je zlepšit korektnost obchodních vztahů v rámci celého potravinářského dodavatelského řetězce, v ČR byla v loňském roce založena její národní odnož, Iniciativa pro férový obchod.

„Výsledky vyhodnocení dobrovolné iniciativy dodavatelského řetězce poukazují na celou řadu stávajících problémů. Nedůvěra některých organizací, zejména zemědělců, nedostatečné zastoupení malých a středních podniků, nízká transparentnost, ale také absence donucovacích opatření a sankcí naznačují, že se z dobrovolného rámce řešení sporů může vyvinout velmi užitečná platforma pro vzdělávání a sdílení osvědčených postupů, nikoliv však účinný nástroj pro boj s nekalými praktikami,“ dodává Olga Sehnalová.

Zpráva, kterou připomínkoval i zemědělský výbor, bude v následujících týdnech předložena k hlasování na plénu Evropského parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.