Sehnalová (ČSSD): Spotřebitelé jsou dvojí kvalitou klamáni, uvádí právní studie

02.06.2017 13:50

Závěry odborné studie, kterou nechala vypracovat europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD) právníky Univerzity Palackého na téma dvojí výrobků, představili dnes její autoři v Olomouci v rámci kulatého stolu.

Sehnalová (ČSSD): Spotřebitelé jsou dvojí kvalitou klamáni, uvádí právní studie
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Zaměřili se na problematiku dvojí kvality výrobků prodávaných v rámci jednotného trhu Evropské unie z pohledu práva na ochranu spotřebitele (zejména nekalých obchodních praktik), práva soutěžního (zejména nekalé soutěže) a práva průmyslového vlastnictví.

Předmětem analýzy bylo jednání podnikatelů uvádějících na trh v různých členských státech výrobky různé kvality, které se ale prodávají pod stejným (nebo velice podobným) označením, ale s různým složením, kvalitou nebo gramáží.

Jak konstatují autoři studie, za klamavé jednání by bylo možné považovat to, že informace o výrobcích (zejména potravinách) zpřístupněné konečnému spotřebiteli prostřednictvím etikety v hlavním zorném poli a také jejich označení jsou téměř totožné s jinými výrobky jiného složení. Mohou tak uvést spotřebitele v omyl tím, že se spotřebitel domnívá, že se jedná o tentýž stejný výrobek. Zákazník totiž nemá potřebu jeho složení při každé koupi kontrolovat. Jak konstatuje studie, jde o aktivní použití polopravdy za účelem vyvolání zavádějícího účinku, že se jedná stále o stejný výrobek stejného složení, kvality i chuti.

Naopak stávající nástroje na ochranu soutěže nelze dle právníků olomoucké univerzity na řešení dvojí kvality použít.

Studie dále uvádí několik variant, jak docílit zákazu klamání spotřebitele dvojí kvalitou výrobků se stejným vzhledem. Za nejúčinnější považuje začlenění zákazu do směrnice o nekalých obchodních praktikách, která platí ve všech státech EU.

„O tom, že jev dvojí kvality existuje, přibývá stále více důkazů a jsem ráda, že tématu je věnována mnohem větší pozornost než dříve. Studie, kterou jsem nechala vypracovat, je snahou posunout téma na úroveň již konkrétních návrhů řešení. Spotřebitelé jsou při nákupu výrobků, které jsou prodávány pod stejným označením, ale v různé kvalitě, klamáni. Vedle aktivnější role dozorových orgánů se jako nejúčinnější jeví změna stávající unijní legislativy. Tato doporučení nyní předám kolegům v Evropském parlamentu a také paní komisařce Jourové, a budu bojovat za jejich naplnění,“ uvedla k prezentaci poslankyně Olga Sehnalová. Europoslankyně se na půdě Evropského parlamentu v otázce dvojí kvality dlouhodobě angažuje.

Celou odbornou studii je možné najít ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…