Sehnalová (ČSSD): Státy EU mezi sebou stále neuznávají průkazy postižených

02.11.2014 10:34

Lidé se zdravotním postižením stále nemají ve všech členských státech EU stejná práva. Vyplývá to z řady podnětů a osobních zkušeností, které od občanů dostává europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD, S&D).

Sehnalová (ČSSD): Státy EU mezi sebou stále neuznávají průkazy postižených
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

V současné době například neexistuje jednotný evropský průkaz pro osoby se zdravotním postižením. Při cestování tak nemají stejná práva, jako občané se zdravotním postižením daného členského státu. To je problém například v dopravě, při sportovních aktivitách nebo rekreaci. Obtížné situaci navíc čelí i nejzranitelnější skupiny obyvatel, jako jsou děti a senioři.

Europoslankyně Sehnalová se proto rozhodla v této věci opětovně interpelovat Evropskou komisi. „V odpovědi na můj dřívější písemný dotaz Komise uvedla, že v rámci Evropské strategie pro pomoc osobám se zdravotním postižením 2010 –2020 zvažuje jako součást opatření na období 2010 –2015 možnost vzájemného uznávání průkazů pro osoby se zdravotním postižením. Bohužel i přes deklarovanou zásadu vzájemného uznávání v Evropské unii stále narůstá počet případů, kdy členské státy tento průkaz a s ním související nároky neuznávají, proto jsem se rozhodla interpelovat Komisi znovu,“ vysvětluje.

Odpověď dostala europoslankyně koncem minulého týdne. Žádná legislativní opatření, která by v této oblasti zaváděla jednotná pravidla pro celou EU, se v tuto chvíli podle Evropské komise nepřipravují. Instituce však nyní spolu s pilotní skupinou členských států skutečně pracuje na evropském průkazu pro osoby se zdravotním postižením, který by těmto lidem v zahraničí umožňoval využívat stejných výhod, jako mají osoby se zdravotním postižením v daném členském státě. Průkaz by se vztahoval na oblasti, jako je cestovní ruch, volný čas, kultura a doprava. „Česká republika však členem této pracovní skupiny není, což je dle mého názoru velká škoda,” dodává poslankyně Sehnalová, která v této souvislosti podala podnět na Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.

Poslanci Evropského parlamentu v minulém týdnu na základě iniciativy slovenské poslankyně Moniky Flašíkové-Beňové (SMER, S&D) současně představili písemné prohlášení, ve kterém chtějí vyzvat Evropskou komisi, aby zdokonalila monitorování toho, jak jsou odstraňovány stávající překážky mezi členskými státy pro tyto osoby. Europoslankyně Sehnalová je členkou organizačního týmu poslanců, kteří se pod tuto iniciativu podepsali. Podaří-li se na podporu tohoto prohlášení získat do ledna 2015 podpisy nadpoloviční většiny poslanců, musí se situací Rada a Komise zabývat.

„Za tyto iniciativy paní europoslankyni Sehnalové velice děkujeme. Věříme, že se potřebný počet podpisů mezi europoslanci podaří nalézt. Otázka uznávání průkazů pro osoby se zdravotním postižením v členských zemích EU je pro nás velmi důležitá,“ uvedl Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

„Tématem se i nadále hodlám intenzivně zabývat. Nejedná se o vykonstruovaný ani okrajový problém. Jedná se o konkrétní situaci mnoha občanů Evropské unie, kteří s těmito překážkami v evropském prostoru bojují každý den,“ uzavírá poslankyně Sehnalová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Sehnalová - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.