Sehnalová (ČSSD): Státy budou spolupracovat v oblasti daní nadnárodních firem

12.03.2016 7:28

Pokud se domníváme, že důležitost zprávy se pozná podle toho, na které straně je v novinách zveřejněna, čtenář včerejšího Práva (9.3.) možná ani nezaznamenal na straně patnáct dohodu ministrů financí EU o unijních pravidlech o vzájemné výměně daňových informací velkých nadnárodních firem.

Sehnalová (ČSSD): Státy budou spolupracovat v oblasti daní nadnárodních firem
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Nejde o nic menšího než o velmi důležitý, byť ne zrovna smělý, krok na cestě ke spravedlivému zdanění nadnárodních společností a boji proti daňovým únikům v EU.

Sociální demokraté kritizují dohodu ministrů financí jako málo důraznou, vzhledem k obrovskému rozsahu daňových úniků, které jsou dnes realitou. Učiníme tak i na půdě Evropského parlamentu, který se k návrhu bude vyjadřovat.

Přesto buďme rádi i za tento posun. Daňové úniky a proti tomu stojící strádající veřejné rozpočty jsou celosvětovým problémem, u kterého ledy pukají velmi ztuha. Jde totiž o velké peníze, v EU se jedná řádově o stovky miliard eur. Jsou to peníze, které tak zoufale chybí ve veřejných službách, peníze, které by stát mohl investovat do potřebné infrastruktury, vytváření nových pracovních míst, zlepšení kvality života občanů. Tím spíše by nás měly zprávy tohoto typu zajímat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…