Sehnalová (ČSSD): Už víme KDO, teď ještě CO

23.07.2014 7:36

Vláda se dohodla na jménu ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové jako kandidátky na post eurokomisařky za Českou republiku. Do sboru vedeného představitelem evropských lidovců J.-C. Junckerem vysíláme zástupkyni evropských liberálů a ženu, kterých se mezi nominovanými nedostává.

Sehnalová (ČSSD): Už víme KDO, teď ještě CO
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Sociální demokraté, druhá nejsilnější frakce v Evropském parlamentu, bez nichž se Evropská komise neschválí, dali jasně najevo, že nepodpoří sestavu, která bude pánským klubem a nebude mít minimálně stejný počet eurokomisařek jako odcházející Barrosova komise. O Komisi se hlasuje jako o sboru, slyšení komisařů před tímto hlasováním probíhají na zasedáních příslušných výborů Evropského parlamentu. Nyní je na tahu J.-C.Juncker a jeho diplomatické dovednosti, aby dokázal sestavit Komisi tak, aby byly uspokojeny alespoň do jisté míry aspirace všech členských států. Je samozřejmé, že předsedové všech vlád chtějí veřejnosti a voličům dokázat svou úspěšnost portfoliem, které bude doma vnímáno jako důležité.

Zajímavé bude v této souvislosti sledovat, jak nově schválený předseda Komise odmění státy, které vyslyšely jeho výzvu a nominovaly ženy. Dá jim skutečně přednost? Přála bych paní ministryni Jourové portfolio, kterému rozumí. Pokud na něj nedosáhneme, bude muset ostatní oblasti nastudovat před slyšením v Evropském parlamentu, které nikdy není formálním povídáním. Poslanci kladou kandidátům odborné dotazy z agendy minulé i budoucí a budou chtít slyšet konkrétní odpovědi s politickou vizí v daném oboru a nikoliv s českým, ale evropským rozhledem. A to zejména u těch portfolií, která se považují za silová, tedy ta, o než má Česká republika ústy předsedy vlády stále zájem.

Ač z jiného politického tábora (s přesvědčením, že tuto pozici měl zastávat sociální demokrat), přeji paní ministryni Jourové mnoho zdaru a síly do náročné práce ve prospěch Evropy, tedy i České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…