Sehnalová (ČSSD): Valašský film Děda se v Bruselu poprvé představil publiku

27.05.2016 17:20

ak to dopadne, když se dvě moderně žijící děti z Prahy vypraví na prázdniny za svým rázovitým dědou do valašské vesnice? To se můžete dozvědět v novém filmu Děda tvůrců Marty Santovjákové Gerlíkové a Milana Basla. I když jeho oficiální premiéra proběhne až tuto sobotu, již včera večer jej mohli jako první zhlédnout diváci v Bruselu, kam jej na pozvání poslankyně Evropského parlamentu Olgy Sehnalové přivezli tvůrci na předpremiéru.

Sehnalová (ČSSD): Valašský film Děda se v Bruselu poprvé představil publiku
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

"Film srozumitelnou a hravou formou představuje bohaté tradice Valašska, které už dnešní děti ani někteří dospělí nemusí znát. S tvůrci filmu jsem byla v kontaktu od samého začátku projektu a mám radost, že jsme první veřejné promítání mohli uspořádat přímo v Evropském parlamentu," uvedla Olga Sehnalová.

Autorská dvojice se po konci filmu dočkala od zhruba stodvacítky diváků zaslouženého potlesku. Návštěvníci se mohli setkat také s představitelem titulní role Františkem Segradem, jeho filmovým synem Davidem Suchařípou i s dalšími herci a členy štábu.

"Doufám, že dnešní předpremiéra byla pro film dobrým startem pro jeho další vykročení na plátna kin. Přeji tvůrcům, ať i při dalších promítáních sklidí Děda stejný úspěch jako dnes," popřála Olga Sehnalová.

Pravou valašskou atmosféru mohlo bruselské publikum zažít již v předvečer promítání, kdy se na Stálém zastoupení ČR při EU odehrál "Valašský večer". Ukázky z filmu, cimbálovou muziku i valašské speciality si kromě českých a slovenských krajanů nenechali ujít ani poslanci Evropského parlamentu, velvyslanci České republiky, eurokomisařka či čeští ministři přítomní v Bruselu. Těm hostům, kteří nerozuměli valašsky, také František Segrado jako "děda" rád překládal. Na závěr úspěšného večera pak cimbálová muzika Bača hosty i roztančila.

Oficiální premiéra nového valašského filmu Děda se uskuteční v rámci Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně dne 28. května 2016 v 19.20 hod. v Golden Apple Cinema. Po promítání bude následovat beseda s herci a tvůrčím kolektivem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…