Sehnalová (ČSSD): Zlé jazyky tvrdí, že v Lotyšsku mají více lidových písní než obyvatel

12.05.2015 17:40

Tradiční úvodní besedu, projev velvyslance Lotyšska Albertse Sarkanise, vystoupení žáků kroměřížské Základní umělecké školy, ochutnávku lotyšských specialit i vernisáž výstavy "Riga ze vzduchu" - to mohli zažít návštěvníci na zahájení Lotyšských dnů v Kroměříži.

Sehnalová (ČSSD): Zlé jazyky tvrdí, že v Lotyšsku mají více lidových písní než obyvatel
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Tradiční úvodní besedu, projev velvyslance Lotyšské republiky v ČR Albertse Sarkanise, hudební vystoupení žáků kroměřížské Základní umělecké školy, ochutnávku lotyšských specialit i vernisáž výstavy "Riga ze vzduchu" - to vše mohli zažít návštěvníci pondělního slavnostního zahájení Lotyšských dnů v Kroměříži.

"Zlé jazyky tvrdí, že v Lotyšsku mají více lidových písní než obyvatel," uvedla svým proslovem jubilejní desáté "Evropské dny" Olga Sehnalová. Ve skutečnosti znají v dvoumilionovém Lotyšsku lidových písní více než 1 200 000, Lotyšské dny proto zahájilo hudební vystoupení žákyň kroměřížské Základní umělecké školy, které zahrály a zazpívaly dvě z nich. 

Tradiční melodie potěšily i velvyslance Lotyšské republiky v ČR Albertse Sarkanise, který ve svém proslovu připomněl, že lotyšskou hudební tradici ve středověku ovlivnili i čeští muzikanti. Na jeho proslov navázala tradiční úvodní beseda. Pozvání do Kroměříže tentokrát přijala lektorka lotyštiny Kristine Ante, která již rok žije v Praze a vyučuje na Univerzitě Karlově, a cestovatel a fotograf Roman Šulc. Besedu, ve které přiblížili zvláštnosti lotyšské kultury, moderovala redaktorka Českého rozhlasu Plus Daniela Vrbová. 

Na úvod besedy připomněla Kristine Ante, že ačkoliv je "Pobaltí" často vnímáno jako jeden geografický celek, jednotlivé země jsou značně odlišné a Lotyšsko bychom si tedy neměli plést s Litvou ani s Estonskem. Lotyšsko má například ze všech pobaltských zemí nejdelší pobřeží, je to rodná země několika zpěváků světového významu a také se v něm na rozdíl od Estonska a Litvy hraje dobře hokej. Roman Šulc přiblížil další zajímavosti regionu - mimo jiné slavnosti letního slunovratu, které jsou pro Lotyše větším svátkem než Vánoce. Debata s diváky, na jejichž dotazy odpovídal i pan velvyslanec, se věnovala také postavení ruské menšiny v Lotyšsku nebo lotyšské mentalitě. Přítomné zajímaly také tipy na výlety. Roman Šulc lákal na lotyšské památky i na koupání v moři. "Kdo se umí koupat na Lipně, může se koupat i v Lotyšsku," doplnil. Pozval také do Rigy, která se pyšní unikátní secesní architekturou, stejně jako na prohlídku místních zámků a hradů. V jednom z nich se narodila i kněžna Zahájská, již čeští čtenáři znají z Babičky Boženy Němcové.

Slavnostní zahájení završila ochutnávka lotyšských národních jídel, jejichž nabídku připravila Restaurace a kavárna Scéna. Až do pátku můžete na jejím jídelníčku ochutnat například „zirnu pikas" - pečené hrachové koule, které jí Lotyši zejména na večer zimního slunovratu i na Štědrý večer, lotyšský bramborový salát nebo moučník „rupjmaizes kartojums" vyráběný z tradičního lotyšského tmavého žitného chleba.

Lotyšské dny potrvají až do pátku, jejich program naleznete na http://sehnalova.cz/lotysske-dny.asp. Ještě dnes také můžete na http://sehnalova.cz/soutez-lotysske-dny.asp vyplnit soutěžní kvíz a vyhrát zájezd do sídla Evropského parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…