Sehnalová (ČSSD) a společnost Ahold se zaměří na dvojí kvalitu potravin

05.11.2014 14:19

Olga Sehnalová a Pavel Mikoška, ředitel kvality obchodního řetězce Albert, provozovaného společností Ahold, se během jednání 18. října domluvili na spolupráci při zorganizování senzorického a analytického testování vybraných potravin.

Sehnalová (ČSSD) a společnost Ahold se zaměří na dvojí kvalitu potravin
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

Senzorické a analytické testování vybraných potravin má přinést další argumenty v otázce rozdílné kvality značkových potravin.

Schůzka se uskutečnila v návaznosti na vystoupení Pavla Mikošky v televizi DVTV, během kterého zástupce Aholdu vyjádřil zájem o provedení možného srovnávacího výzkumu značkových potravin, prodávaných pod stejnou značkou v různých státech EU, a avizoval ochotu řetězce Albert poskytnout pro takové otestování vybrané výrobky. Olga Sehnalová, která se tzv. dvojí kvalitou značkových výrobků v Evropském parlamentu již několik let aktivně zabývá, oslovila Pavla Mikošku s nabídkou spolupráce. Výsledkem je domluva na studii, která otestuje potraviny prodávané v České republice a Německu.

Součástí jednání byla rovněž prohlídka prodejní plochy a zázemí jedné z kroměřížských prodejen Albert. Představení jednotlivých prodejních úseků doprovázela diskuze Olgy Sehnalové s vedením prodejny o původu nabízeného zboží, dodavatelském řetězci či problematika označování potravin a poskytování informací spotřebitelům. Poslankyni Sehnalovou také zajímaly aktivity Aholdu v oblasti společenské odpovědnosti firem a konkrétní aktivity společnosti v Kroměříži.

V roce 2012 Olga Sehnalová u Mendelovy univerzity zadala výzkum, jehož autoři prokázali, že na první pohled stejné značkové potraviny nezaručují ve všech členských státech stejné složení, tedy i totožnou kvalitu. Výsledky laboratorních testů nechala v roce 2013 prezentovat na půdě Evropského parlamentu, včetně ochutnávky stejných výrobků z různých členských zemí. Ve věci podezření, že se pro trhy střední a východní Evropy vyrábějí méně kvalitní značkové výrobky, opakovaně interpelovala Evropskou komisi. Ta se však k tématu doposud stavěla odmítavě, cílem nové reprezentativní studie je proto znovu podnítit diskuzi na půdě unijních institucí i s ohledem na nové složení Evropské komise.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Sehnalová - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…